В събитието участват президентът Румен Радев и правосъдният министър Янаки Стоилов, съдии и политици

В аулата на Софийския университет започна тържествено събрание по случай 30 години от приемането на Конституцията на Република България. В събитието участват президентът Румен Радев, правосъдният министър Янаки Стоилов, съдии и политици.

Стоилов приветства с "добре дошли" създателите на Конституцията. По думите му тя цели България да бъде демократична, социална и правова държава.

"Ценностите и принципите й запазват своята валидност и днес. Да се вдъхновяваме от тях, за да работим за благоденствието и напредъка на народа", прикани правосъдният министър.

"Сградата на СУ е по-висока от тази на НС, проблемът е, че често в българската история част от обитателите й са били на по-голяма висота отколкото в другата. Да направим така, че да носят в еднаква степен достойнството на българския народ", призова Стоилов.

От своя страна президентът Румен Радев заяви, че Конституцията е стълб на българската държавност.

"Тя е повратна в нашето развитие и ни поставя на картата на демократичните общества. Не бе създадена като временна Конституция на прехода, а е пълноценен инструмент за държавно управление, ограничаван и контролиран от демократични механизми. Поведе ни през трудни времена и ни направи пълноправни членове на ЕС", сподели държавният глава. 

Според него основни насоки и цели сочат, че именно човекът е основни конституционни ценности и трябва да се насърчават всички усилия за защита и гарантиране на неговите права.

"Виждаме, че пътят към демократична, правова и социална държава не е лек, няма и да е кратък, за това съдим по множеството предложени промени в Конституцията", каза още той.

Той призова и за независима и отчетна съдебна власт и утвърждаване на републиката. 

"Хората да не се подлъгват по популистки вождове и идеи", прикани Радев.