Проф. Николай Овчаров с нови археологически находки и книга за Източните Родопи

Проф. Николай Овчаров с нови археологически находки между Златоград и Неделино, където тепърва предстои да излязат интересни неща. Археологът сподели, че вероятно в най-скоро време предстои да бъде открита крепост "Света Неделя", като ще има и съдействие от кметовете на тези две населените места в Родопите. 

Проф. Овчаров отбеляза, че се навършват 660 години от съпротивата на Източните Родопи срещу Османското нашествие, превземането на крепостите.

ЗАМЪКЪТ НА РИЦАРИТЕ: Латинският император, наследник на Балдуин (ВИДЕО)

"В Перперикон и Вишеград вече бяха открити следите от опожаряванията след превземането, а тук, крепостта "Света Неделя", на три километра от Златоград, тепърва предстои да ни разкрие какво се е случило в последната крепост, охранявала Източните Родопи", каза още археологът.

За да отбележи годишнината проф. Николай Овчаров представя книгата "Краят на Второто българско царство и съдбата на Златоградския район", в която се разказват събитията от края на 14 век, както и такива от 15 и 17 век, времена, в които българският народ отстоява своята идентичност, своята вяра.

Репортер: Димитър Иванов

Вижте повече във видеото.