По думите му битовите потребители ще трябва да излязат извън регулирания пазар

Знаете, от 1 юли цената на електрическата енергия на регулирания пазар се увеличи средно с 4,4%, а цената на топлинната енергия нарасна средно с 16,23%. Неизбежно ли беше решението на енергийния регулатор за повишение на цените на много продукти от първа необходимост се вдигат заради по-високите цени на тока? По темата в "Денят на живо'' гост е Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

По думите му не се вижда ефекта от либерализацията на свободния пазар на тока.

Той смята, че обществото не е готово за това, не е проведена информационна кампания.

„Избираме между скъпо, по-скъпо и най-скъпо. Битовите потребители ще трябва да излязат извън регулирания пазар“, смята той. Въпреки това не се очаква режим на тока.

Енергийният министър поиска отстраняване на ръководството на „Булгартрансгаз”

„За дълговете на „Булгартрансгаз“ се знаеше отдавна, става дума за неизпълнение на административни процедури. Няма връзка с цените на електрическа енергия и природен газ“, заяви той.

Според него причината е, че не са спазени регламенти и изисквания по договора с „Аркад“, изпълнител на „Турски поток“, към когото има задължения.

„Трудно е да се обясни, че цените не трябва да се повишават, няма икономическа логика. КЕВР е направил доста, за да запази българския потребител. Повишението на цените касае само битовите потребители – с 4,4%. На свободния пазар ръстът е по-тежък“, обясни Антон Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.