Решението идва след проверката на КЕВР в газовия оператор

Министърът на енергетиката поиска от Българския енергиен холдинг да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз”, съобщават от ведомството.

Искането е свързано с проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране в „Булгартрансгаз“. Тя е потвърдила основни изводи на министерството за управлението на газовото дружество.

ЕНЕРГЕТИКА НА ЧЕРВЕНО: Служебният министър с данни за държавните дружества (ОБЗОР)

В края на миналата седмица КЕВР оповести резултатите от своя проверка в газовия оператор. Според Министерството на енергетиката от тях става ясно, че при реализацията на проекта Балкански поток „Булгартрансгаз“ не е поискал предварително одобрение от КЕВР както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. Всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, отчитат от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Сключените договори за заем от страна на „Булгартрансгаз“ са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. днес, заявяват още от Министерството на енергетиката. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но „Булгартрансгаз“ изобщо не е уведомило комисията за тях.

Андрей Живков представи отчет за работата на енергийните дружества

Изводите на държавния регулатор потвърждават изнесените факти от служебния екип на Министерството на енергетиката в началото на неговия мандат, се казва още в позицията. Прегледът на финансовото състояние на държавните енергийни дружества тогава установи, че в резултат на мащабната инвестиционна програма на „Булгартрансгаз“ задълженията на дружеството драстично се увеличават. Това би било оправдано, само ако предполага повишаване на паричните потоци в компанията – прогноза, която не се потвърждава от направения финансов анализ на Балкански поток. Така днешната проверка на КЕВР потвърждава, че проектът "Балкански поток" оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на „Булгартрансгаз“ и води до свръхзадлъжнялост на дружеството, се казва в позицията. Това потвърждавало изводите на Министерството на енергетиката за неефективно управление на държавния газов оператор.   

Във връзка със съобщение на интернет страницата на Министерство на енергетиката и получен доклад от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), относно направена проверка на Булгартрансгаз ЕАД, Ви уведомяваме за следното:

В БЕХ ЕАД се очаква писмено потвърждение на направеното искане от министъра на енергетиката, след което същото ще бъде разгледано от Съвета на директорите на БЕХ ЕАД. Следва да се има предвид че Булгартрансгаз ЕАД е вертикално интегрирано предприятие с двустепенна система на управление. То е независим преносен оператор, съгласно Закона за енергетика. Решението на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД ще бъде публично оповестено.