Сред тях са недопускането на четвърта вълна на COVID-19 и Северна Македония

В изказване пред евродепутатите в Брюксел, премиерът на Словения Янез Янша представи целите на словенското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Тимерманс отказа да се снима със словенския премиер за обща фотография на ЕС

Най-голям приоритет е недопускането на четвърта вълна на COVID-19 и завръщането към нормалния живот през следващите шест месеца. Важен въпрос в дневния ред на словенското председателство е и деблокиране на присъединяването на Северна Македония и перспективата пред Западните Балкани.

„Първият ни краткосрочен приоритет е да направим каквото можем, за да предотвратим четвърта вълна, защото тя отново ще спре живота в Европа. Но трябва да се уверим, че през следващите шест месеца бавно ще се върнем към нормалното, към времената, които имахме, преди избухването на пандемията, въпреки че някои мерки ще трябва да останат в сила за още известно време”, посочи Янша.

Фон дер Лайен подкрепя започване на преговори с Албания и РС Македония

„Начинът, по който оставяме тази криза след себе си, е свързан и с въпроса за доверието - на инвеститорите и бизнеса към управляващите, доверието, че са налице стабилни мерки за борба с корупцията и измамите, доверието в свободните медии и независимите съдилища. Това е важно и за европейските данъкоплатци, защото в крайна сметка те финансират възстановяването”, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.