Те бяха представени от лидера на партията Слави Трифонов

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му ще вземе мандата за съставяне на кабинет и представи предложенията за членове на евентуалния бъдещ Министерски съвет. Вижте кои са кандидат-министрите и какви са техните биографии.

Министър на финансите - Мария Бойчинова

Тя е икономист и финансист. На 34 години е. Завършила е с пълно отличие колежа „Васар” в Ню Йорк. Учила е в Лондонското училище по икономика и политически науки. Притежава престижна професионална актредитация „Сертифициран финансов аналитик”. Започва кариерата си на „Уолстрийт” в компаниите „Мерил Линч” и „Джей Пи Морган”. Говори три езика.

Министър на икономиката – Любомир Дацов

Той е икономист и финансист. На 56 години е. Магистър по планиране и прогнозиране на икономическите системи от УНСС. Работил е в Министерството на финансите, като е преминал през позициите експерт, началник на отдел и съветник по фискалните въпроси на министъра на финансите. Бил е заместник-министър на финансите в два кабинета – от 2003 до 2009 г., като е отговарял за изработването на държавния бюджет. Преподавал е „Публични финанси” в Софийския университет. Говори три езика.

 

 

Министър на образованието, иновациите и науката – Наталия Митева

Тя е експерт по образованието. Завършила е с отличие Колумбийския колеж в Южна Каролина. Има магистратура по „Публични политики” от Университета в Мериленд, допълнителни квалификации от Колумбийския университет и от Университета в Оксфорд. Има близо 10-годишен опит в сферата на образованието, иновациите и преподаването. Активно работи с Колумбийския университет в Ню Йорк относно ефективните технологии за преподаване. Митева е на 39 години и говори четири езика.

Министър на енергетиката – Красимир Ненов

Той е икономист и финансист. Придобива бакалавърска степен по икономика от Университета в Арканзас, САЩ. Има магистърска степен по „Стопанско управление” от Университета „Корнел” в САЩ, както и магистърска степен по „Бизнес администрация” от Университета в Льовен, Белгия. Бил е търговски мениджър и директор в големи енергийни компании в България и Русия. В момента е изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица изток 3”. Говори четири езика. На 52 години е.

Министър на здравеопазването – Велислава Петрова

Тя е български учен, имунолог. Учила е в университета в Бристол. В университета в Кеймбридж получава докторска степен по „Биологични науки, вирусология и имунология”. Тя е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации в Женева. Говори три езика. На 31 години е.

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Михаела Лашова

Тя е финансист и мениджър. Има магистърска степен по „Финансов мениджмънт” от City University, Сиатъл и бакалавърска степен по „Финанси” от Университета на Илинойс, Чикаго. Заема ръководни позиции в престижни финансови компании. Посланик е на Кралската институция на оторизираните оценители за България, Северна Македония и Сърбия. Говори два езика. На 43 години е.

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Христо Алексиев

Той е магистър по „Икономика” и бакалавър по „Политология”. Притежава и редица допълнителни квалификации Imperial College в Лондон, Оксфордския университет, APMG (Великобритания), Trend Consulting и Ten Steps в САЩ. Икономически експерт и консултант. Ръководил е успешната реализация на някои от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор. Бил е министър на транспорта в служебното правителството от 2017 г. Говори два езика. На 39 години е.

Министър на туризма - Ивайло Кожухаров

Той е експерт по туризъм, магистър по "Икономика" и магистър по "Маркетинг". С над 17-годишен опит в сферата на туризма. Бил е генерален мениджър на хотелски комплекс в Албена, изпълнителен директор на хотелска верига Тракийски хотелиери, генерален мениджър на 4-звезден хотел в София, част от международен бранд. Говори четири езика.



Министър на земеделието, храните и горите - Пламен Абровски

41-годишният Абровски е юрист, магистър по "Право" с над 17 години юридически опит. С експертиза в земеделското право, европейски процедури и политики. Дългосрочно командирован от МЗХГ като втори секретар в постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел. Говори три езика.      



Министър на отбраната - Теодора Генчовска

Тя е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия, Генчовска е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Кариерата й стартира в генералния щаб на българската армия. Последователно преминава през всички нива и достига до началник на отдел „НАТО и Европейски съюз” в Министерството на отбраната. Участвала е в срещи на върха на Алианса в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 години е.



Министър на труда, социалната и демографска политика - Лилия Иванова 

52-годишната Иванова е юрист, завършила "Право" в Софийския университет. Има много допълнителни квалификации в чужбина – по "Банково право" Линц, практика за адвокати в Бон, специализации в областта на административната реформа и устойчивото развитие в Мадрид, Лондон, Бирмингам, Барселона. Говори четири езика.

Министър на културата - Станислава Армутлиева

Тя е музикален продуцент. Завършила е Националната академия за театрално и филмово изкуство. Има 30-годишен опит в мениджърстването на творчески продукти, авторски и сродни права. Армутлиева е председател на УС на Българската асоциация на музикалните продуценти. Член е на УС на Организацията за управление на правата на автори и издатели в областта на музиката. Говори три езика и е на 50 години.


Министър на правосъдието - Петър Илиев

Илиев е юрист, завършил е магистратура в Софийския университет с пълно отличие. Специализирал е "Английско търговско право и право на ЕС" в Бъкингамския университет. Специализирал е и "Американско право" в Ню Йорк. Преподава „Конституционно право” в Софийския университет, доктор е по "Право", както и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат е на отличието „Адвокат на годината”. Говори четири езика и е на 43 години.



Министър на младежта и спорта - Радостин Василев

Радостин Василев е юрист, завършил "Право" в Софийския университет. Адвокат е в Софийската адвокатска колегия с експертиза в гражданското право и правната регулация на спорта на национално и международно ниво. Той осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като FIFA и UEFA при спорове и казуси във футбола, както и пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана. Говори три езика и е на 36 години.

Министър (без портфейл) по ромските въпроси - д-р Антония Валентинова

Тя е лекар анестезиолог. Завършила е Медицинския университет в София. Работи като лекар ординатор в Спешна помощ, както и като лекар- специализант анастезиология и интензивно лечение. Говори четири езика. Д-р Валентинова е от ромски произход.

Зам.-министър председател и министър на външните работи - Ради Найденов 

Ради Найденов е български дипломат, бил е министър на външните работи в служебното правителство от  2017 г. Говори четири езика, на 58 години е.

Вицепремиер и министър на вътрешните работиПроф. Николай Радулов

Експерт по сигурността, завършил Академията на МВР и Академията на МО. Придобил допълнителни квалификации в САЩ и Великобритания. Доктор по "Философия", по "Национална сигурност". С над 33 години опит в сектора на сигурността. Преподавател по "Национална и международна сигурност", автор на множество публикации по темата. Говори четири езика, на 65 години е.

Министър-председател - Николай Василев

Николай Василев е икономист и финансист. Учил е в четири университета на три континента. Има бакалавърска степен по "Икономика и мениджмънт" от Университет по икономически науки в Будапеща, както и бакалавърска степен по "Бизнес администрация, финанси и икономика" от Нюйоркския държавен университет. Завършил е магистратура по "Международна икономика и финанси" в университета в Брендайс. Участва в обменна магистърска програма по "Данъчна политика, японска икономика и мениджмънт" в университета Кейо в Токио, Япония. Сертифициран финансов аналитик и член на управителния съвет на българската CFA асоциация.

Животът и кариерата му са преминали през шест държави – Русия, Унгария, САЩ, Япония и Великобритания. Бил е данъчен консултант в Будапеща. Работел е за швейцарска банка като асоцииран директор и анализатор в офисите на банката в Токио, Ню Йорк и Лондон. Бил е старши вицепрезидент в Lazar capital markets в Лондон.

Василев е участвал в управлението на България в две правителства – като вицепремиер и министър на икономиката (2001 г. - 2003 г.) и като министър на държавната администрация и административната реформа (2005 - 2009 г.). Говори седем езика.

ВСИЧКО ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА ЧЕТЕТЕ ТУК