ГЕРБ спечели изборите в 16 области, ИТН - в 8

С равносметка на изборните резултати започна първото изявление на Бойко Борисов в деня след предсрочния парламентарен вот. Той отчете, че ГЕРБ печели в 16 области, „Има такъв народ” в 8, ДПС - в 5, а „Демократична България" - в две. „Лидерската битка в София печели Бойко Борисов срещу Корнелия Нинова, Христо Иванов, Николай Хаджигенов и всички останали”, допълни той.

 

 

Лидерът на ГЕРБ коментира и демографския профил на подкрепилите неговата партия. Той подчерта, че формацията е получила най-голям процент от гласовете на хората с висше и средно образование, както и на работещите. 

Относно вота зад граница, Борисов каза, че от 464 секции в чужбина на изборите на 4 април са гласували 170 000 души. На предсрочния вот обаче са открити 770 секции, а са гласували 140 000 души - или с 30 000 по-малко.

„Много работи правят впечатление. Аз предупредих за чужбина, че безобразията там са чудовищни”, категоричен е лидерът на ГЕРБ, който е на мнение, че 70% от хората са се уплашили или отвратили и затова не са отишли да гласуват. Затова запита кой политик сега може да каже, че представлява народа.

Той засегна и проектокабинета, представен днес от Слави Трифонов. Според експремиера „връщането на кадри на НДСВ не е случайно”. „Това са икономически кръгове, които стоят зад тях. Знам ги и затова ми е малко тъжно”, каза лидерът на ГЕРБ. Но подчерта, че винаги е поддържал добри отношения с поканения за премиер в евентуално правителство на ИТН - Николай Василев. „Той е разумен. Помня го още, когато бях дете и марширувах по плаца. И викам: „Браво, браво” - това са новите лица”, каза Борисов.
 

 

Според него днешното изявление на Трифонов показвало, че самият той не иска да има правителство: „Това е играта на Румен Радев - да остане служебният кабинет. Планът е правителството на Трифонов да не бъде подкрепено”, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Борисов изрази мнение, че служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е направил параван на „Има такъв народ”. „Размениха с ДПС представители на секциите, комисиите”, смята бившият премиер. И допълни, че някои активисти от партията му са подписвали по 20-30 предупредителни протокола. Борисов призна, че членове и поддръжници на ГЕРБ в момента се страхували, защото „ако Рашков те разпитва в комунистическо следствие, не се знае как ще излезеш”.

Той каза още, че ако мандатът за съставяне на правителство бъде връчен на ГЕРБ, от партията ще предложат кабинет, отново с кандидат за премиер Даниел Митов. „Ще вкараме и няколко полиглота, за да бъдем равни с ИТН”, разкри Борисов. И подчерта, че в неговата партия има човек, който говори 12 езика.

„Няма да обжалваме изборите, за да не им правим кеф. Така ще ви събирам всеки ден и ще ви показвам какво са правили. Най са ми интересни сега как ще се примъкнат „Да, България” във властта. Ще са ми забавни как ще отидат на чалгата да им целуват ръка”, добави лидерът на ГЕРБ.

С шеговит тон лидерът на ГЕРБ коментира и амбицията на Слави Трифонов да изпрати двама български астронавти и един северномакедонец в НАСА. Предвид сегашните отношения обаче между българина и северномакедонеца можело да възникнат „междузвездни войни”.