Това стана ясно на брифинг

ГЕРБ иска оставката на ЦИК. Причина за това е организацията на вота в чужбина. Това стана ясно на брифинг, в който участваха Георг Георгиев, Тома Биков и Бойко Борисов.

"Ако гласуването в чужбина беше гвоздеят на програмата на т.нар. нови почтени реформаторски партии, то там видяхме най-много проблеми. Методически указания бяха дадени само два дни преди вота. Ако трябва да влизам в космическа тематика, ЦИК, като една космическа дупка, погълна резултатите от гласуването в чужбина. Трябваше да бъдат разкрити секции, бяха събрани подписи, но това не се случи. Тези хора са забравили, че трябва да го направят. Продължава да не се дава информация и за техниците, които са настройвали машините", заяви Георг Георгиев.

Той посочи, че членовете на секционни комисии зад граница са опитали да се свържат с ЦИК, но оттам не са отговаряли на телефонните обаждания. Според Георгиев персонална отговорност за проблемите носят Цветозар Томов и Любомир Гаврилов.

 

„Тези хора са длъжни да поемат отговорност за този хаос. Така желаната избирателна активност и даването на право на хората да гласуват е прекрасно. Но тези хора бяха излъгани. Има риск вотът им да не бъде зачетен”, смята Георгиев.

„Чакаме Шумен, Русе, Стара Загора и София област. Защо ги чакаме, никой не може да каже. Дори Бойко Рашков е изчезнал, заедно с изчезналата изборна секция от Лондон. Сигурно е тръгнал да я търси. Докато преди изборите ловеше домоуправители и кмета на Бата със списъка от сватбата на дъщеря му, сега той се е покрил. Вижте как изведнъж спряха разкритията. Но вече имаме резултати от ромските махали, където печелят Слави Трифонов и ДПС”, каза Тома Биков.

Изненадващо в брифинга се включи и лидера на партията Бойко Борисов, който сподели какво прави Рашков - по думите му, вътрешният министър пише призовки. Рашков е призовал Борисов на разпит.

„Не знам за какво ме викат, но ако е свързано с привикването на прокурори, то излиза, че Миро Найденов е дал подкуп - обикновено на министъра дават подкуп, и аз съм спасявал министъра. Това са не измишльотини, не е скалъпено, това е бойкорашковски маниер. Последната им цел е да приберат и ББР и това е. Друга банка не остана”, добави експремиерът.

„Радев имаше една задача – да организира честни избори. Мен ме интересува кои са техниците. Аз съм разкрил десетки печатници за фалшиви пари. Стотици са тези, които съм хванал да правят пластики за банкови карти. Неслучайно и от САЩ поименно похвалиха България. Когато този техник държи три пластики, знаем ли коя ни дава? Нали щяха да са по-бързи резултатите? Два дни чакаме да излязат 2%. Там хората правят чудеса процентите да станат 25 на 23. Ако ние управлявахме, представяте ли си какво щеше да бъде? Голяма част от тези техници са били чужденци – от Венецуела, от този край. Те са податливи, могат да направят с тези пластики каквото си искат. Два дни броим два процента, а през това време ми пращат призовка да ме плашат. Не се плаша, Рашков. Но ела и ме разпитай лично ти. Пак ви бих, каквото и да правите”, каза Борисов.

Той призова политическите лидери да поемат отговорност, тъй като са подкрепяли протестите и Слави Трифонов, а сега не коментират и се държат, по думите на Борисов, като „ощипани госпожици”.

„Вие ходехте в телевизията на Слави, от ГЕРБ никой не е. Вече имате ромските гласове. Рашков затова го няма. Защото като излязат, ще стане ясно, че „Има такъв народ” и другите партии печелят там. Това е, не защото много са ги заобичали за един месец, а защото така ги наплашиха. Ние също имаме резултати там, но защото сме имали ромски депутати. Сега Рашков като гледа резултатите – как ние сме купували гласове? Другите какво са правили, Рашков докато им е гостувал”, попита лидерът на ГЕРБ.

Борисов определи като "самозванство" и това, че Трифонов се е обявил за победител, преди да са излезли официалните резултати от ЦИК. Според него има и реален риск от трети избори.

„Юристите настояват да атакуваме организацията на изборите в Конституционния съд. Но аз винаги съм си обичал народа и държавата. Касиране и нови избори ще им дойде много на хората. Те сега са на морето, в Гърция. Но ще дойде септември, октомври. Коронавирусът ще се вдигне, хората няма да имат пари. Затова ги призовавам да се съберат и да съставят правителство”, обясни лидерът на ГЕРБ.

„В хаоса се краде лесно. При нас имаше ред и се носеше политическа отговорност. При такова правителство и царят като кандидат ще им дойде повече на хората като връщане на НДСВ през задния вход”, смята Борисов.