Трифонов излезе с нов пост във Facebook

Политическата интрига в страната се заплита! След предложения от Слави Трифонов състав за ново правителство, остават редица неизвестни – кой би дал подкрепа в пленарната зала. След първите реакции Трифонов излезе с нов пост във Facebook и се разграничи от тези,с които го свързаха.

Христо Иванов: ИТН предлага кабинет, който да бъде на милостта на ГЕРБ и ДПС

Той обяви, че „Има такъв народ” не участва в задкулисни договорки и не реди министри в нечий зайчарник или в нечий сарай. Във Facebook той написа, че предложеното от него правителство не е нито на Борисов, нито на Доган. И още, че те двамата са „едно неприятно минало и „Има такъв народ” ще работи да не се повтаря наложения от тях модел”.

На този фон -  БСП даде червен картон за кабинета „Василев”, а останалите партии не дават ясен знак – биха ли подкрепили правителство на „Има такъв народ” или не.

Лидерът на „Има такъв народ” обяви, че залага на експерти и хора, които могат да свършат работа, каквато е единствената цел на едно правителство. В поста си Слави Трифонов отбелязва - властта да е в ръцете на почтени хора, а контролът върху нея да е изцяло в ръцете на парламента.

Атанасов за кабинета на ИТН: Прибързано предлагане на спорен състав

„Ние от БСП няма да подкрепим предложения от „Има такъв народ” кабинет. Господин Трифонов нанася тежък удар по парламентаризма. Вместо от джипката – от Facebook”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

И ако в предходния парламент партията на Бойко Борисов беше готова да даде някой друг глас на „Има такъв народ”, то сега нещата не стоят така.

„Ако искаш да хвърляш държавата в хаос и казваш, че няма да спазваш никакви политически правила – за преговори за диалог, за договор…”. Ако искаш да направиш нещо – сядаш, пращаш екип, говорят. Тогава мога да кажа”, заяви Бойко Борисов.

БСП няма да подкрепи кабинета на „Има такъв народ”

Коалиционният партньор в „Демократична България” – ДСБ, избраха партийния си сайт за коментар на кабинета „Василев”. Според Атанас Атанасов прибързаното предлагане на спорен състав на правителство създава риск за миниране на диалога между парламентарно представените политически сили.

А за коалиционния съвет в „Изправи се! Мутри вън!” на дневен ред не стои въпросът за кабинета, предложен от Трифонов.

„Ние понеже сме поддръжници на парламентарната република и тук като никога сме на едно мнение. Въпросът дали ще подкрепим правителството на Трифонов, ако изобщо доживее до парламента в този му вид, е въпрос който ще обсъдим едва тогава”, коментира Николай Хаджигенов.

„Една от партиите, която ще получи мандат да предложи служебното правителство да стане редовен кабинет. Така ще се избегнат всякакви съмнения кой го е предложил, кой стои зад него и какви са хората там. Всичко ще е ясно”, каза Мая Манолова.

Трифонов: ИТН не реди кабинет нито в нечий зайчарник, нито в нечий сарай

И без да е ясно дали ще се стигне дотам - президентът да връчи трети мандат, Корнелия Нинова отправи поглед към властта.

„Ако третият мандат ни бъде връчен няма да го връщаме веднага. Ще започнем открити разговори и ще опитаме да предложим кабинет”, добави Нинова.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК