Вижте какво разказаха за него някои от бившите му съпартийци

Слави Трифонов представи вчера проктокабинета си, но номинираните все още пазят пълно мълчание. Част от тях обаче са вече добре познати в политическия живот. Сред тях е и предложеният за премиер Николай Василев, който участва в две правителства на НДСВ.

Бивши кадри на НДСВ и приятели на номинирания за министър-председател Николай Василев го описаха като най-реформаторски настроения политик.

Политическата кариера на Николай Василев започва в правителството на НДСВ, което бившият премиер Симеон Сакскобургготски сформира през 2001 година. Василев става вицепремиер и министър на икономиката само на 31 години. Това участие във властта дава повод за политически нападки  от опонентите на „Има такъв народ”. Освен това разбуни духовете в социалните мрежи, където се появих стари снимки и критични коментари с намек за задкулисни договорки.

Трифонов: ИТН не реди кабинет нито в нечий зайчарник, нито в нечий сарай

„Твърди се, че НДСВ се връща сега във властта. По-големи зевзеци биха казали, че НДСВ изобщо не са излизали от властта от 2001 година насам. Няма как сега да влезе”, каза бившият вицепремиер от НДСВ  проф.Пламен Панайотов.

„Според мен каквито и кръгове да надничат, все ще взимат повече присърце интересите на България, отколкото кръговете, които досега надничаха в досегашното управление”, коментира бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев.

Бившите съпартийци на Николай Василев смятат, че участието му във властта ще допринесе за обединяването на политическите сили. „Той е най-реформаторски настроеният човек или политик, когото аз лично познавам”, посочва още Велчев.

„Той обикновено намира път към различната гледна точка, към различното мнение и намира мостове. За мен това е една много силна номинация”, каза бившият финансов министър  Красимир Катев.

Слави Трифонов представи проектокабинета на ИТН

Василев е първият българин, който става сертифициран финансов аналитик. След излизането си от политиката става управляващ партньор в една от най-големите независими компании за управление на активи в България.

Той често коментира икономическата ситуация у нас. Преди няколко месеца в едно от интервютата си пред Любомир Огнянов споделя дали трябва да бъдат вдигнати данъците у нас - тема, която много скоро може да стои пред него на дневен ред. „Категорично не трябва. Аз съм от хората, които прекараха част от живота си намалявайки данъците и лобирайки за плоския данък. Ако има няколко човека виновници за това България да има най-ниски данъци - аз съм един от тях”, каза той тогава.

Николай Василев: Реалистична цел е през 2024 г. да се въведе еврото, няма неизпълними критерии (ВИДЕО)

Приоритетите на проектокабинета вече са ясни, но според бившия вицепремиер проф. Пламен Панайотов пред него стои трудна задача. „След като на етапа обявяване на правителство не си консултирал с никого, това още повече те задължава да увеличиш диалогичността впоследствие, когато очакваш да те подкрепят заради политики”, посочи той.

ВСИЧКО ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА ЧЕТЕТЕ ТУК