Лидерът на "Има такъв народ" обяви, че няма да прави коалиция

"Няма да правим коалиция с нито една партия. "Има такъв народ" ще вземе мандата и ще представи свой състав и структура на кабинет”. Това обяви лидерът на ИТН Слави Трифонов в първия си коментар след неделния вот. Според него в последните години „коалиция” се е превърнала в "мръсна дума".

Трифонов: Подкрепата за ИТН е изумителна, оценяваме доверието

Трифонов представи и предложенията си за членове на кабинета. За премиерския пост ИТН предлагат Николай Василев. За вицепремиери са поканени Ради Найденов, който ще поеме и външното министерство, и проф. Николай Радулов, който ще бъде и вътрешен министър.

За министър на икономиката партията предлага Любомир Дацов, за министър на образованието - Наталия Митева, на енергетиката - Красимир Ненов, на здравеопазването - Велислава Петрова, на регионалното развитие и благоустройството - Михаела Лашова, на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Христо Алексиев, на туризма - Ивайло Кожухаров, на земеделието, храните и горите - Пламен Абровски, на отбраната - Теодора Генчовска, на труда, социалната и демографската политика - Лилия Иванова, на културата - Станислава Армутлиева, на правосъдието - Петър Илиев, на спорта - Радостин Василев и министър (безпортфейл) по ромските въпроси - д-р Антония Валентинова.

Да се включат в кабинета са били поканени служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, но те са отказали, съобщи още Трифонов.

Тошко Йорданов: Изборите вървят към хубав резултат

Сред основните приоритети на правителството е построяването на необходимия брой детски градини, изграждането на детска болница, закупуване на медицински хеликоптери, концесия и строеж на всички магистрали, купуването на до 1 млн. таблети или лаптопи за всички ученици и преподаватели, стартиране на приватизацията на ББР, по-голяма прозрачност при обществените поръчки. Трифонов се закани да „изкорени” порочните практики, свързани с тях.

Сред останалите приоритети са дигитализация на услугите, промяна в избирателната система, въвеждане на мажоритарен вот, електронно гласуване и партийна субсидия от 1 лв. на глас, закриване на спецпрокуратурата, ускоряване строежа на газовия интерконектор с Гърция, потвърждаване на заявлението за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в еврозоната и в Шенген.

ПРИ НАД 95% ОБРАБОТЕНИ ПРОТОКОЛИ: ГЕРБ-СДС с крехка преднина пред "Има такъв народ"

„Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена в НАСА и те да бъдат първите български астронавти. Ще направим всичко възможно към тях да се присъедини един северномакедонец, за да не гледаме в земята от срам, а да гледаме нагоре, към звездите. Време е за друго – време е за подкрепа срещу идеи, а не срещу постове. Време е всичко да се случва пред вашите очи. В последните години парламентът беше смачкан, маргинализиран и унизен. Сега той може да си върне достойнството. Убеден съм, че изброените приоритети не може да са такива само на една политическа партия. А дали те ще бъдат приоритети и на други партии, предстои да разберем. Няма да има прошка за тези, които са нарушили или нарушават закона”, посочи Трифонов.

 

 

“Мина немалко време, откакто обявих, че ще правя политически проект. Оттогава досега чух и прочетох всякакви неща за себе си - че ще правя внушения, фантазии, лъжи, всякакви глупости. От толкова много години съм в публичното пространство и съм влизал в домовете ви. През всичките тези години с моите колеги реализирахме редица каузи, проведохме и много битки. Всичко беше пред вашите очи. Изумява ме това, че хората все още не разбират какво правим. Винаги сме правили едно и също - това, което повеляват моралът, законът и професионализмът”, заяви Трифонов.

Той припомни, че преди шест години с екипа му инициираха референдум за смяна на политическата система. Според Трифонов още тогава е било ясно, че действащата система "генерира несправедливост и произвежда неморални и недостойни хора в политиката".

ПАРАЛЕЛНО ПРЕБРОЯВАНЕ ПРИ 100%: "Има такъв народ" печели вота

„На 6 ноември 2016 г. инициирахме референдума. Беше един от най-хубавите дни за българската демокрация. Гласувахме 3,5 млн. българи. Волята на суверена за смяната на политическата система беше повече от категорична. Но срещу суверена се изправи цялата политическа класа – нагла, самозабравила се, отвратителна. Водихме битки в съда, протестирахме, правихме всичко, което беше по закон, за да бъде приет референдумът. Захвърлянето му на бунището от политическата класа не можах да го преглътна. Нямаше как да приема, че шепа комплексирани некъдърници ще се чувстват победители над своя народ”, каза още Трифонов.

 

 

Според него е останал само един начин за промяна – отвътре. Затова и реализирали политическия проект „Има такъв народ”. 

„Той се яви на два парламентарни вота. Подкрепата, която получи, е изумителна. Оценяваме вашето доверие! Още на предните избори видяхме колко е висока оценката ви”, добави лидерът на партията.

ВСИЧКО ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА ЧЕТЕТЕ ТУК