Инцидентът е станал пред очите на шофьори

Тонове скали и земна маса са се свлекли в неделя вечерта и са затворили за кратко важния път Русе – Свиленград край Велико Търново. Инцидентът е станал пред очите на шофьори, които по чудо са се разминали със скалите.

Във Великотърновско настояват за ремонт на километър от международен път

Александра и Кристиян стават очевидци на свличането на над 100 тона скална и земна маса на пътя. Инцидентът е станал секунди преди да минат през участъка в неделя вечерта.

„Имаше пушек, нищо не се виждаше”, разказва Кристиян Кънев.

„Две секунди ни деляха от сигурна смърт. Щеше да ни премаже”, допълва Александра Димитрова.

Свлачище поглъща единствения път до села край Своге

От Агенция „Пътна инфраструктура” разчистват пътя след час. Причината за свличането е ерозия на скалите. „Това е трудно предвидима ситуация. Не може да се предвиди кога би станало. Правим си обходи, наблюдаваме къде са надвиснали скалните маси”, заяви инж. Венцислав Ангелов – директор на ОПУ-Велико Търново.

Участъкът е отворен за движение и е необезопасен. Необходими били обаче спешни действия. „Трябва да се обрушат скатовете, както и настилката в така наречените Присовски завои да се подмени”, допълни Ангелов.

Отсечката, позната като Присовски завои е част от международния транспортен коридор Русе-Свиленград. Проблемът с честите катастрофи и рискови ситуации е от повече от 20 години. От АПИ заявиха, че за да се намалят инцидентите в този участък е необходимо кардинално решение на проблема – изграждане на нова отсечка от около един километър.

Още по темата гледайте във видеото.

Източник: Снимка: iStock