Стотици се водят за изчезнали

Надпревара с времето в Германия - спасителни екипи се опитват да открият оцелели от опустошените райони в западната част на страната.  Броят на загиналите при катастрофалните наводнения в Германия днес достигна 141, след като полицията съобщи за 98 загинали в западната провинция Райнланд-Пфалц, предаде ДПА. В съседната провинция Северен Рейн - Вестфалия, до петък вечерта беше потвърдена смъртта на 43 души. Полицията съобщи също за 670 пострадали в окръг Арвайлер, един от най-пострадалите райони в Райнланд-Пфалц. Стотици се водят за изчезнали.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Аким Хюек е в шок, докато оглежда мястото, където само допреди дни е бил домът му в град Шулд. „Успях да изляза. За щастие, имах две риболовни лодки и казах на партньорката ми: „Бързо, вън, вън!”. Водата се покачваше много бързо. Рибарската ми къща, тоалетната - всичко си замина”, каза той.

ТРАГЕДИЯ В ГЕРМАНИЯ И БЕЛГИЯ: Стотици загинали при наводненията (ВИДЕО)

Нивата на водата в много градове на Западна Германия остават изключително високи. Сгради продължават да се срутват в резултат на най-тежкото природно бедствие в страната от повече от половин век.

„Бяхме си у дома и взехме някакви предпазни мерки, но когато реката започна да прелива и водата да се излива от хълма, беше въпрос на две минути преди дворът да бъде наводнен. Трябваше да излезем през прозореца и да се качим на покрива, за да се спасим”, каза Ансгар Рехбейн.

Около 700 души бяха евакуирани късно през изминалата нощ, след като се скъса стена на язовир край Кьолн. „Всички мебели плуват наоколо. Всички електрически уреди са унищожени, дори телефоните ми”, коментира Хайнц-Петер Хек.

ТРАГЕДИЯ В ГЕРМАНИЯ: Над 100 са жертвите на наводненията (ВИДЕО+СНИМКИ)

През последните няколко дни наводненията, опустошили Северен Рейн-Вестфалия, доведоха до прекъсване на тока и комуникациите на цели градове. Българският журналист Иван Аршинков е в Кьолн, когато се случва трагедията. „24 часа не беше спряло да вали и това е причината да се случи всичко. Пожарните екипи веднага започнаха да помагат на хората, които с кофи и маркучи отводняваха своите жилища. Имаше паника, няма как да няма паника в такава ситуация”, каза той.

Лошото време засегна части от Белгия и Нидерландия, където взе 20 жертви.

Междувременно Бойко Борисов изрази съболезнования в адрес до Меркел по повод опустошителното наводнение в Германия.

"За пореден път природата демонстрира, че може да притежава и опустошителна сила. Затова е важно да продължим решителните си стъпки за борба с климатичните промени и да развиваме способностите си за реакция при бедствия и природни катастрофи", пише председателят на ГЕРБ.

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК