Само в една провинция в Германия се водят изчезнали 1300 души

Шокиращ брой на жертвите и изчезналите в тежките наводнения в Германия и Белгия. Потвърдена е смъртта на 106-ма души в Германия. Жертвите в Белгия са поне 23. Тези данни далеч не са окончателни. Само в една провинция в Германия се водят изчезнали 1300 души.

Канцлерът Ангела Меркел каза, че очаква броят на загиналите да се увеличи.

Това е най-голямото бедствие в Германия от десетилетия. Все още не е ясно какъв е пълният му мащаб. И днес, повече от денонощие след наводненията, има райони до които не може да се достигне освен по въздух.

"Страданието в Рейнланд-Пфалц се увеличава. Мислите ни са с хората, които загубиха всичко", заяви Мануела Драйер, министър в кабинета на Рейнланд-Пфалц.

Повече от 15 хиляди полицаи, пожарникари и войници участват в мащабната спасително-издирвателна операция. Наводненията покриват голям район. Между Брюксел на запад и Бон на изток има десетки населени места, понесли значителни поражения.

Жертвите от наводненията в Белгия достигнаха 23, ЕС осигурява помощ

"Задачата ни е да подкрепим спасителните екипи. Трябва да направим главните пътища проходими. Това означава да разчистим отломките и да пренасочим водата от склоновете към речните корита", обясни войник.

Властите в Германия обявиха, че невижданите наводнения са резултат от промените в климата. Експерти редовно предупреждават, че глобалното затопляне ще доведе до много по-екстремни природни бедствия, дори в райони, където не е имало такива.

"Само ако се заемем сериозно с борбата срещу климатичните промени, ще можем да са опазим от екстремни природни явления, каквито изпитваме в момента", коментира президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

ТРАГЕДИЯ В ГЕРМАНИЯ: Над 100 са жертвите на наводненията (ВИДЕО+СНИМКИ)

За жителите на най-тежко засегнатите градове, най-шокиращи са били моментите, в които са се чувствали безсилни да помогнат на съседи, роднини и приятели.

"Беше ужасно да не можеш да помогнеш на хората. Те ни махаха през прозорците. Къщите се сриваха от всички страни. Ние сме късметлии, че оцеляхме", каза жител на Шулд.

"Водата имаше огромна мощ. Ние бяхме в къщата и тя изби входната врата и ме хвърли срещу стената. С такава сила изпълни къщата", разказа друг мъж.

Проблемите продължават и в момента. Валежите не спират и няколко локални язовира заплашват да се скъсат. Недалеч от Кьолн са се активирали и свлачища, които са погълнали къщи и магазини.
ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК