Това заяви лидерът на ГЕРБ

„Винаги сме казвали, че на тези избори има уйдурма. Цифрите го показват. Това, че ДПС играха за ИТН, е факт". Това заяви по време на брифинг на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов. 

Той цитира думи на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който заяви преди дни, че известен политик от близкото минало е купувал гласове от Враца, Монтана и Видин за партия с известен етнос.

„После на Рашков някой му дърпа спирачката рязко. Това е Радев, който знае за всичките сглобки. Интересно ми е да видя дали някоя медия ще отиде да види кой е този депутат, който е купувал гласове", каза още Борисов. 

Ще бъде ли подкрепен кабинет на ИТН? (ВИДЕО)

„Навсякъде в смесените райони в горските стопанства, където мюсюлманите намират прехрана, във ВиК секторите – всички назначения са направени от ДПС. Там, където не са имали достатъчно хора – от БСП", категоричен бе бившият премиер на България.

„Ангажиментът към ДПС вече го свършиха. Назнеченията са направени. Сега ДПС може да стои уж на страна. Нашият приятел Христо Иванов казва, че ако има правителство на малцинството само с гласовете на ИТН, това много бързо ще се превърне в „целувка на смъртта”. Правилно. Това ще се превърне в поредното правителство, което се носи по вълните на неясни мнозинства и винаги по тези вълни ще виждаме медузите на ДПС", поясни Борисов.

Откъде влизат кандидатите за депутати, избрани в два района

„ДПС съвсем целенасочено е преливала гласове към „Има такъв народ” в Кърджали, Ардино, Джебел, Крумовград, Мадан, Рудозем. ДПС губи малко повече от 7000 гласа, а ИТН взимат близо 11 0000 гласа”, заяви Даниел Митов от ГЕРБ. Той допълни, че след окончателния резултат на изборите и анализ става ясно, че общият брой на гласовете в България дава предимство и победа на ГЕРБ-СДС с близо 3000 гласа разлика. По думите му за никого не е тайна, че предимството на ИТН е дошло от чужбина.

Митов допълни, че ИТН са получили много сериозна подкрепа от ромските секции в София.

„Радев се похвали, че служебният кабинет успешно е „демонтирал” предишното правителство. Очевидно той е дал такава задача. Нито един президент до момента не си е позволил да злоупотребява с Конституцията по начина, по който го прави Румен Радев. Той води война срещу демокрацията и обществото. Това е пагубно и той ще трябва да плати за това на предстоящите президентски избори", допълни Даниел Митов.

Бойко Борисов припомни, че десетки кадри на ГЕРБ са били разпитвани преди изборите. 

„Над 3000 членове на ГЕРБ бяха викани на разпити и бяха подложени на данъчни ревизии и арести", каза Борисов.

Според Борисов за ГЕРБ е най-добре служебното правителство да остане, тъй като то ще потопи Румен Радев. 

Не закъсняха и политическите реакции.

„Отдавна няма никакво значение какво говори бившия премиер. Всичко е само в него вреда и във вреда на неговата партия", каза Румен Радев.

„В политическото говорене има метафори и смисъл. В значението на думите и тяхното подреждане. Не искам да влизам в детайлен анализ, защото не съм чул за какво става въпрос – на кого вися на врата и какво ще потопя”, коментира Стефан Янев.

От пресцентъра на „Има такъв народ” обясниха, че няма да коментират изказвания на Борисов. ДПС също запазиха мълчание. Остават обаче и неизвестните - кои партии биха дали подкрепа за ИТН в парламента.

Кацаров: Не съм лежал в „Пирогов”, подписът ми в документите е фалшифициран

Бойко Борисов коментира и случая със Стойчо Кацаров. По думите му истината ще излезе наяве.

На журнаистически въпрос за това дали главният прокурор ще бъде освободен, Борисов заяви следното: „Не се интересувам нито от Лозан Панов, нито от Иван Гешев. Това са си независими институции”.