Техните искания остават непроменени

Край на блокадите пред “Пирогов”. Медиците, които за пореден път излязоха на протест тази сутрин заявиха, че вече няма да затварят бул. “Цар Борис III”. Протестите им ще продължат, но вероятно на жълтите павета.

За поредна сутрин, част от медиците в “Пирогов” се събраха пред входа на болницата.

Техните искания остават непроменени - оставки на здравния министър и на директора на Здравната каса и въвеждането на нова клинична пътека за пост-COVID синдром.

„Клеветата срещу нашето съсловие остава. Искаме да се изчисти името на най-голямата спешна болница, която изнесе COVID кризата”, казва д-р Камен Данов.

Има ли злоупотреба с клинични пътеки в "Пирогов"

„За “Пирогов” това е кауза за неговото оцеляване. Положихме изключителни усилия през изминалите месеци с искреното съзнание, че от нашия труд, от нашите усилия зависи живота на много хора”, добавя доц. д-р Николай Янев.

Поводи за недоволството станаха отстраняването на директора на болницата проф. Асен Балтов и обвиненията от здравното министерство в злоупотреби и източване на Здравната каса. Обвинения, които според протестиращите не са справедливи.

„Справедливостта в “Пирогов” каква е? Ние лекувахме пациентите, бяхме 24/7 до вас. Никого не сме окрали, разбирате ли? Това са такива глупости, които се говорят по наш адрес”, казва медицинската сестра Невена Кирилова.

След като няколко пъти блокираха булеварда пред болницата, протестиращите медици се отказаха от спирането на движението. Вместо това, планират да преместят протеста.

„Не искаме да пречим и на софиянци, затова решихме да преустановим блокадите на кръстовището и да се събираме отново и да изразяваме нашето мнение. Можем да отидем и на по-централно място в София.”, казват още лекарите от „Пирогов”.

Нови разкрития в скандала между здравния министър и „Пирогов” (ОБЗОР)

Паралелно с протеста, от Българския лекарски съюз проведоха анкета сред членовете си в страната. Близо 70% от анкетираните се обявиха в подкрепа на протеста на “Пирогов”.