Коментират доц. Спас Спасков и Аркади Шарков

„Тежко е да се доказва кой е прав и кой лъже. В случая има преекспониране на новината, което води до много бързи реакции. Доколко те са обективизирани с документи и аргументирани, е друг въпрос. Преекспонирането по-скоро вреди, отколкото да помага. НЗОК, откъдето започна всичко, направи проверки съгласно Закона за здравното осигуряване и каза, че има определен брой надписани пациенти. И съответно е изискала една сума да бъде върната”. Така здравният икономист Аркади Шарков коментира казуса „Пирогов” в студиото на „Здравей, България”.

Нови разкрития в скандала между здравния министър и „Пирогов” (ОБЗОР)

По думите му спорът между болницата и касата трябва да остане институционален. „Ако е вярно, то парите следва да бъдат върнати. Тази проверка няма да бъде единствено на „Пирогов”, а се извършват подобни и в други болници. По въпроса за това кое е било надписано и кое не, ако някой иска да оспори нещо, би следвало да отиде в съда, а не в медиите. Това води до негативи – както за пациентите, така и за лечебното заведение и здравната система”, категоричен е експертът.

Лекар от „Пирогов”: Кацаров подписа пред очите ми декларация за хоспитализация

„По казуса с „Пирогов” се сблъскаха два принципа. Единият е строг правов ред, а другият – проява на човещина. Когато проявяваме човещина, сме склонни да нарушаваме определени правила в името на пациента”, коментира доц. Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов".

Повече гледайте във видеото