Утре в 9:00 ч. ще удари първият звънец на 46-ото НС

Утре в 9:00 ч. трябва да удари първият звънец на новото 46-о Народно събрание. На финалната права шестте партии, които влизат в парламента, се събраха на заседания.

На нов подход ще заложат от „Има такъв народ”. Този път се очаква да обявят кандидата си за премиер на среща с другите две партии на протеста - „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”. Най-вероятно тези разговори ще бъдат в Народното събрание, но дали ще започнат още от утре - предстои да разберем.

Готови за старта: Изпраха килима и смениха крушките в НС

И „Демократична България”, и Изправи се! Мутри вън” обявиха, че могат да подкрепят кабинет на Слави Трифонов, но не на всяка цена, а само ако видят своите приоритети в управленската програма. На прага на 46-ия парламент от ГЕРБ обявиха отново, че ще бъдат ясна опозиция. В хода на политическите совалки коалицията около Мая Манолова смени името си.

Срещата на депутатите от „Има такъв народ“ започна без отговор на два въпроса - кой ще е кандидатът им за председател на Народното събрание и каква ще е новата им номинация за премиер. Час по-късно имена пак нямаше. За да могат първи да ги чуят другите партии.

„Нещата, които трябва да се обявяват в парламента, ще ги обявяваме в парламента. Нещата, които трябва да бъдат обявени в разговори с другите парламентарни групи, ще ги научат първо те”, посочи Ивайло Вълчев от ИТН.

Публикуваха указа за свикване на новия парламент

Преди да обявят кога ще са тези разговори е ясно, че на тях от „Изправи се! Мутри вън!“ ще отидат с ново име – „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

„Българските граждани очакват да имат правителство. Да има стабилно и почтено правителство на промяната. Ние ще настояваме, разбира се, и ще подкрепим, като видим основните приоритети в програмата на това правителство. Казали сме ясно, че „Изправи се БГ! Ние идваме!” не желае министерски кресла, постове и позиции”, посочи Мая Манолова.

Министерски постове нямало да поискат и от „Демократична България“, нито ще дадат подкрепа на всяка цена.

„Смятаме, че е здравословно да се направи опит с първия мандат да се състави правителство. Страната трябва да има управление поради много причини. Ние не сме готови да подкрепим управление на всяка цена, защото сме обещали на нашите избиратели, че управлението ще бъде такова на дълбоката промяна”, обясни Христо Иванов.

ПРЕДИ СТАРТА НА 46-ОТО НС: Партиите се събраха на разговори

Каква ще е съдбата на проектокабинета на Слави Трифонов прогнозира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той също събра депутатите си и им заръча „да са ясна опозиция”.

„Не знам дали ще направят правителство, макар че, като гледам Христо Иванов – той ми е показателен – така беше коленичил пред Слави Трифонов, че на всичко са готови, само че не знам дали Слави Трифонов е готов. Познавам го добре, той е умен човек. Не знам доколко им има доверие. В момента, в който се гласува правителството, Радев ще си пляска ръчичките, ще си прибере вересиите и всичко ще се изсипе на гърба на Слави Трифонов”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

БСП и ДПС също събраха депутатите си, но запазиха мълчание пред медиите.  

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК