Пътят от телевизионно шоу към първа политическа сила

Как  партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" измина пътя от телевизионното шоу, през референдум с историческа активност, до първа политическа сила в парламента? 

Годината е 2013. "Няма такава държва" е все още само песен на Слави Трифонов и "Кук-ку" бенд. Три години по-късно част от темите, които се засягат в песента, станаха част от предложенията на шоумена за свикване на референдум. Телевизионният водещ и екипът му внесоха в Парламента събраните подписи за основаване на партия.

Концерт на Слави Трифонов  на "Орлов мост" в София бе обявен като политическо събитие. Ноговите почитатели можеха да чуят не само музикалните му изпълнения, но и агитация за референдума на 6 ноември, заедно с президентските избори. Въпросите в него бяха три - дали искаме да гласуваме задължително и мажоритарно и дали да се намали държавната субсидия на партиите. Всички въпроси получиха над 70 на сто подкрепа от хората.

"Политическата класа получи звучен шамар", констатира Слави Трифонов.

Референдумът е третото национално допитване за последните три години. Той отбелязва най-високата избирателна активност в демократичната ни история и почти се превърна в закон. Това обаче не се случи, според съда - заради недостигащи гласове. Слави Трифонов каза, че е отвратен и излезе на протест пред парламента. "Дали ще направя партия? Ще направя това, което е необходимо", заяви тогава той.

След още две години, през зимата на 2019-а, "Няма такава държава" стана партия. Съдът обаче не я регистрира с мотива, че националният флаг е част от логото й. От ръководството на партията го премахнаха и смениха името. "Няма такава държава" беше заменено с "Има такъв народ".

На първите парламентиартни избори след учредяването й - през април 2021 г., без да провежда предизборна кампания, "Има такъв народ" спечели 17.5% от гласовете на избирателите и стана втора политическа сила в парламента с 51 мандата. Но върна мандата за съставяне на правителство. Преди тях това сториха и ГЕРБ, а след тях - и БСП. И така, на 11 юли се стигна до предсрочни парламентари избори. "Има такъв народ" измести ГЕРБ от мястото на първа политическа сила с около 5000 гласа. Още преди финалния сигнал Слави Трифонов предложи свой кабинет - без коалиции и с премиер Николай Василев. След остри реакции на всички партии предложението беше оттеглено и на първа пресконференция, откакто станаха депутати, хората на Трифонов обещаха нов проектокабинет.

Целия репортаж гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА СТАРТА НА 46-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК