Депутатите прекрачиха прага на парламента с амбиция за работа

Ще успее ли партията на Слави Трифонов? Големият въпрос остава и след откриването на 46-ото НС. Заявките за диалог са направени, но не е ясно ще се съберат ли необходимите гласове в пленарната зала.   

Депутатите прекрачиха прага на парламента с амбиция за работа и диалог между политическите сили. В очакване да получат мандата от президента, от „Има такъв народ” обявиха, че ще водят разговори с парламентарните групи. Част от тях обаче биха дали подкрепа само при определени условия.

Откриха 46-ото Народно събрание (ОБЗОР)

„Обсъждаме ги вариантите. Когато стане ясно, ще ви информираме публично. Просто сме задължени, за да успеем да съставим един стабилен кабинет и един стабилен парламент”, каза Станислав Балабанов от „Има такъв народ”. 

Няма яснота кога ще започнат разговорите. Потенциал за формиране на мнозинство се очертава с подкрепата на „Демократична България” и „Изправи се! Ние идваме!”.

„За нас е важно този парламент да се фокусира върху съдебна реформа. Ще търсим диалог с всички парламентарни групи”, каза Христо Иванов от „Демократична България”. 

„Важно е да имаме доверие помежду си. То може да се проверява през много гласувания в зала”,коментира Арман Бабикян от „Изправи се! Ние идваме!”.

Зайкова към депутатите: Работете заедно за мечтата на България (ВИДЕО)

БСП и ДПС не изключват подкрепа, но под условие – при реализиране на определени политики.

„Ще изчакаме да видим какво ще предложат - ще има ли разговори или диалог. За сега не са ни канали”, каза Корнелия Нинова от БСП.

„Разбраха че трябва да има диалог и чуваемост”, коментира Джейхан Ибрямов от ДПС.

Избраха Ива Митева за председател на НС

На твърда опозиция остават 63-мата депутати на ГЕРБ-СДС.

„Очевидно вече се оформи мнозинство след днес. Г-жа Митева беше подкрепена от партиите на протеста и ДПС. Лично аз смятам, че тази конфигурация ще се запази при бъдещ кабинет”, заяви Тома Биков.

Разделителната линия се очерта още при общата снимка, когато ГЕРБ-СДС не застанаха на стълбите пред парадния вход.

„Беше спонтанно решение на групата. Не мислим, че има нужда от чак такова лицемерие - да се снимаме с хора, които до вчера ни наричаха мафиоти, крадци и какви ли още не”, обясни Биков.

Имаше и друго изключение. Единствено Ива Митева от „Има такъв народ” застана най-отпред, останалите депутати ги нямаше.

ВСИЧКО ЗА СТАРТА НА 46-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК