Това обяви Филип Станев от „Има такъв народ”

Всички партии, без ГЕРБ, ще получат покани за разговори от „Има такъв народ” за съставяне на правителство в писмен вид днес. Срещите ще се проведат публично в сградата на парламента. Това обяви Филип Станев от „Има такъв народ”.

„Искаме да поканим всички останали партии, защото такива са обществените нагласи. Умишлено няма да каним ГЕРБ, защото, на практика, са лицето на този модел, който в последните 12 години унищожи всяка една институция и изгубихме държавността си”, коментира Станислав Балабанов. 

Антон Кутев: Очаквам правителство още с първия мандат на ИТН

„Необходимо е да запознаем останалите парламентарни сили с нашите идеи и с това, което ще правим конкретно, във всеки един от ресорите. Те твърдят, че нямат достатъчно информация за това, което ще извършим като действия. Тази среща е полезна и заради това”, обясни още Станев.

 

 

Той посочи, че предложението на ИТН за премиер ще стане ясно, когато президентът Румен Радев връчи мандата на партията за съставяне на правителство. Според Станев разговорите за постове с партиите изкривявали целия демократичен диалог.

„Ние ще спазим докрай това, което повелява Конституцията. Няма да изпреварваме събитията, няма да говорим за постове и личности, защото през годините това се е случвало многократно в България и е водило до раздор между отделните политически сили”, уточни той.

КОЙ ЩЕ ДАДЕ ПОДКРЕПА ЗА ПРАВИТЕЛСТВО?:„Има такъв народ” ще търси диалог за нов кабинет

„Смисълът на тези разговори е да се опитаме в толкова трудно време да съставим един, надявам се, стабилен парламент и кабинет”, посочи Балабанов.

От „Има такъв народ” коментираха и дали работят с ДПС, след като от Движението подкрепиха Ива Митева за председателския пост в Народното събрание.

„Тук не говорим за коалиционно управление, нито подписваме някакви споразумения. Няма покани към никого да играем коалиционно или задкулисно. Поканата е да обсъждаме публично идеите и приоритетите си”, категоричен е Балабанов.

 

 

Без да знаят кога и къде ще преговарят, от „Демократична България” посочиха условията си за подкрепа - промени в съдебната система. Има и друго условие.

„Ако ние дадем подкрепа, тя винаги може да бъде оттеглена в момента, в който установим, че политиките и това, което сме се разбрали, не се изпълнява от правителството. Искаме да знаем кой ще е премиерът, министрите и какви ще са политиките”, каза Иво Мирчев.

В хода на преговорите министерски постове нямало да искат от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

„Условията са ни ясни – Гешев и правосъдна реформа. В тази част не правим никакви компромиси”, каза Николай Хаджигренов.

От БСП също ще имат покана.

„Радваме се, че започва разговор. Промяната на модела става първо с този начин, после с разговор за политики”, заяви Стоян Мирчев.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК