Това се случи след гласуването на комисията, която ще разследва случилото се на протестите миналото лято

Групата на ГЕРБ-СДС напусна пленарната зала, след като депутатите гласуваха създаването на комисия, която да разследва "използването на сълзотворен газ и употребата на сила и помощни средства от страна на МВР" срещу демонстранти по време на протестите на 10 юли и 2 септември миналата година. 

Първоначално за членове на комисията бяха предложени Младен Маринов и Тома Биков от ГЕРБ. По предложение на БСП обаче кандидатурата на Маринов беше гласувана отделно от всички останали и отхвърлена от пленарната зала. След това Тома Биков обяви от парламентарната трибуна, че няма да участва в тази комисия и си направи отвод, а депутатите от ГЕРБ-СДС напуснаха залата.

"600 000 български граждани, представлявани от 63-ма депутати на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, бяха лишени от представителство в парламентарна комисия. Това е грубо нарушение на Конституцията и Правилника. До този момент никой никога не си е позволявал да гласува против волята на ПГ за персонален състав. Случващото се в парламента днес е поредното дъно, което достигнаха новите варвари в 46-ото Народно събрание", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента.

„По-големият проблем е, че не става дума просто за ограничаване на политическите права, а на човешките. Това се казва болшевизъм”, добави Томислав Дончев.

Източник: БНР