Депутатите одобриха създаване на три комисии

Първият работен ден на депутатите премина под знака на поредица от скандали. Депутатите се скараха  по две от четирите  точки, които имаха да разгледат днес - за създаването на Комисия за полицейско насилие на протестите  и за „Росенец”. В крайна сметка и двете бяха одобрени. Но се стигна до там, че ГЕРБ излязоха от зала.

Депутатите не се скараха за това дали да има комисия за полицейско насилие на протестите, а за това кой кого е бил на протестите.

 „Това е гнусен, отвратителен акт, който наднича под чаршафите на всеки един от вас”, заяви  Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!.

 „Никой от нас не трябва да забравя, че едни български граждани, служещи на служебните си задължения бяха подложени на опит за убийство”, каза Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

В НС отново ще има Комисия по ревизията

„Искам да се обърна към групата на ГЕРБ: Ако във вас имаше малко срам и достойнство, сега щяхте да мълчите, когато се обсъжда тази комисия”, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Тук в темата се включи бившият вътрешен министър Младен Маринов.

„Аз не видях полицай да бие мирно протестиращ гражданин.Аз видях бити полицаи. В момента служебното правителство може да извърши всички проверки. Да не казваме кой е виновен преди това. Аз като бивш полицай ви казвам, че сме минали през много такива ситуации и винаги полицията е била използвана за политически цели”, коментира той.

 „Г-н Маринов, вие сте една от причините, която доведе до потъпкване на достойнството на българския полицай”, обърна се Стоян Мирчев от БСП.

Комисия в НС ще разследва имало ли е полицейско насилие на протестите

Стигна се до спор кой е бил на протеста и кой не.

„Има хора, които са тук благодарение на протестите, а не защото са били там. Не съм видял нито Слави Трифонов, нито Тошко Йорданов”, каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

„Мога да дам снимки. Има хора, с които бяхме заедно и под клетва могат да кажат кой е бил там”, контрира Йорданов от ИТН.

Ще бъдете изядени от тези, които се самопровъзгласиха за лидери, заключи Биков.

Депутатите създадоха временна комисия за "Росенец"

ГЕРБ напуснаха зала, след като Младен Маринов не беше одобрен за член на комисията за полицейско насилие на протестите. Междувременно дълъг спор, но основно между ДБ и ДПС  предизвика  създаването на Комисия за „Росенец”.

„Временната комисия за целия комплекс беше очаквана с голямо вълнение особено от ГЕРБ. Да се надяваме че ще подкрепят”, коментира Христо Иванов от „Демократична България”.

„Ще предложим разширяване на обхвата на комисията и с други случаи”, твърди Йордан Цонев от ДПС.

„Ако искате да си направите комисия за „Буджака”, нека е в отделна комисия. Ние искаме отделна за „Росенец”, защото там, вие от ДПС и ГЕРБ - събрахте модела Доган-Борисов”, обясни Стоян Мирчев.

„Ние станахме универсален виновник. На вас ви е смешно, защото знаете какво се случва”, коментира Биков.

Всъщност именно дебата за „Росенец” стана причина „Има такъв народ” да започне да нарича Тома Биков – „Татко”. Заради репликата, че партиите на протеста са като деца за ГЕРБ.