"За" гласуваха 193-ма народни представители

Народното събрание гласува за създаването на временна комисия за миналогодишните събития около лятната резиденцията на "Росенец". "За" гласуваха 193-ма народни представители, 1 беше против, а 12 се въздържаха.

 

 

Дълъг спор и остри реплики между депутатите предизвика точката за създаването на комисията, предложено от „Демократична България”. 

„Временната комисия за целия комплекс беше очаквана с голямо вълнение особено от ГЕРБ, да се надяваме, че ще подкрепят. Но тук е въпросът за бездействието на българските институции”, каза Христо Иванов.

Първи редовен работен ден за 46-ото Народно събрание

"Ние също сме за разкритие на факти и обстоятелства, но сме против лицемерието да говориш за един магистрат, а да не говориш за друг, да говориш за едни за едни зависимости, а не против други. Ще се борим с това лицемерие и в тази връзка ще предложим тази комисия да разшири обхвата си с други случаи", каза Йордан Цонев от ДПС.

След което от ДПС предложиха в комисията да влезе и полуостров Буджака в Созопол, включително и това дали се изливат фекални води от къщата на бизнесмена Иво Прокопиев в морето.

„Явно ще падне забавление в това Народно събрание. След като чухме за фиордите и фекалните води на Иво Прокопиев, как така бяхте любезни да пропуснете белия кон, който язди Васил Божков? С неговите фекалии какво правим, нищо, че е в Дубай?”, попита Николай Хаджигенов.

„Ако искате да си направите комисия за „Буджака”, нека е отделна. Ние искаме отделна за „Росенец”, защото там, вие от ДПС и ГЕРБ, събрахте модела „Доган-Борисов”, каза Иво Мирчев.

„Ние станахме универсален виновник. На вас ви е смешно, защото вие знаете какво се случва „изотзадзе”. Направете още 40 дебата. Вижда се, че не можете да вземете едно решение без ДПС”, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

„Г-н Биков, вие сте ценен и това, което говорите за отзад, знаете от болезнен личен опит”, репликира Христо Иванов. 

Пясъчната ивица на "Росенец" е обявена за плаж

„На нас от БСП изобщо не ни е смешно. Ние ви предлагаме друг подход. Ще подкрепим и двете инициативи за създаването на тези комисии”, заяви Крум Зарков от БСП.

В крайна сметка идеята за разширяване на обхвата на комисията не беше приета, но самата комисия ще започне работа.