Той приветства решението на БСП да приемат поканата за преговори с ИТН

Президентът Румен Радев приветства решението на БСП да се включи в разговорите по покана на „Има такъв народ” за съставяне на правителство. По думите му било важно бъдещото управление на страната да се формира около ясни приоритети.

„Предстои да работим усилено върху това, което вие винаги сте заявявали - разграждане на порочния управленски модел, за справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми, на тежкото разделение в доходите, неравенствата на българските граждани. За да се получи всичко това, е нужно ефективно отговорно правителство, което да се подпре на широка парламентарна подкрепа. Конфигурацията в българския парламент така е отредена, че от БСП зависи постигането на това устойчиво парламентарно мнозинство”, бяха уводните думи, с които президентът посрещна на консултации представителите на левицата.

 


„За нас в този фрагментиран парламент е изключително важен диалогът. Предприетата от „Има такъв народ” първа стъпка приемаме като добър знак. В събота ще бъдем на разговори - надявам се първоначални само, а не първи или последни срещи, защото имаме да уточняваме много неща. Като една сериозна партия, всичко, което чуем в събота като предложения и обменим като мнения, ще отнесем към Националния съвет на БСП”, обясни лидерът на партията Корнелия Нинова.

ИТН при президента: Надяваме се останалите формации да надскочат партийните си цели

Радев е на мнение, че БСП може да намери много пресечни точки, които да доведат до консенсус с „Има такъв народ”. „Хиляди български граждани, гласувайки за вас, възлагайки своите надежди на вас за една по-справедлива, по социална по солидарна България, се надяват и вие да отстоите техните приоритети и техните нужди именно в този диалог”, смята той.

 

 

Нинова препотвърди решението на партията да опитат да съставят кабинет, ако получат мандата от президента. „След миналите избори не го направихме - такава беше ситуацията. Сега обаче смятаме, че не можем да не опитаме да дадем решение. Нямаме историческо време за губене, предвид важните задачи, които стоят пред България”, уточни лидерът на столетницата.

От своя страна, Радев заяви, че приветства готовността на БСП да съставят кабинет. Посочи, че това е отговорност на всяка политическа сила в българския парламент. „Много са проблемите, които трябва да се решат. Изключително много. Те няма как да се решат от служебен кабинет - голяма част от тях”, коментира още държавният глава.

На излизане от Президентството Нинова обясни, че по време на преговорите с ИТН ще предложат свои идеи и ще има такива, от които няма да отстъпят.

„Приватизирането на единствената държавна банка и концесии на пътища противоречи на нашите идейни идеологически разбирания. Ние сме за повече държава в икономиката и против тези концесии”, обясни лидерът на БСП.

 

 

Без коалиционно споразумение Корнелия Нинова вижда бъдещото управление като неустойчиво. Като пример тя посочи разногласията, които биха възникнали при приемане на държавния бюджет.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК