Двете партии седнаха на масата за преговори за съставяне на кабинет

Започнаха разговорите на "Има такъв народ" за съставяне на правителство с останалите парламентарни сили без ГЕРБ-СДС. Първи на масата за преговори седнаха от "Демократична България". Срещата продължи около час и половина в Народното събрание и не беше открита за медиите. При разговорите не са обсъждани имена за министри или за премиер, а само общи политики между двете партии. Резултатът  е конструктивен диалог и общи цели, твърдят двете страни.

СНИМКИ ОТ КОНСУЛТАЦИИТЕ ВИЖТЕ ТУК

„Имахме конструктивен разговор. Установихме нещо, което знаехме и преди това – че има съвпадение по основните ни политически посоки. Разбрахме се и експертите ни да проведат срещи, за да изчистят детайлите, тъй като не сме разбирачи по всичко”, заяви заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов след срещата.

ИТН при президента: Надяваме се останалите формации да надскочат партийните си цели

„Не установих някакви съществени разминавания в политиките ни. И двете страни бяхме заявили, че целта не е да говорим за имена. Това е процес на разговори, в края на който се надяваме да достигнем до подкрепа”, каза Христо Иванов от „Демократична България”.

По думите на Тошко Йорданов, ако има правителство, то ще е на малцинството. „ДПС и БСП могат да гласуват за него, ако виждат смисъл в провежданите политики. Спрете да спекулирате! Това не е коалиционно правителство”, обърна се той към журналистите. 

„Ако случайно постигнем споразумение и има кабинет, то може да започнете обратното броене за изчегъртването на модела "ГЕРБ”, категоричен беше Йорданов.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК