Бургаска област отново е в жълтата зона, започва разкриването на COVID легла

Ръст на новите случаи на COVID-19 у нас. Делта вариантът на вируса се регистрира все по-често в страната.

Бургаска област отново е в жълтата зона, започва разкриването на COVID легла.

Заради повишаването на новите случаи здравното министерство взе мерки. До седмица всички РЗИ-та  ще свикат областните кризисните щабове, за да набележат мерките при различни нива на заболеваемост. В Габрово вече са готови за такава среща и прилагане на плана.

 „Бяхме обвинявани през миналата година при въвеждането периодично на противоепидемични мерки в липсата на предвидимост. Сега в него има ясно и логично разграфени 4 нива на заболяемост”, каза Николай Пенчоков, директор на РЗИ-Габрово.

В началото на пандемията, в града беше регистриран първият доказан случай на COVID-19 у нас. Месеци наред областта държа едни от най-високите нива на заболеваемост. Сега ще разчитат на натрупания опит.

„Не сме неподготвени категорично го заявявам, както лечебната мрежа, така и РЗИ”, обясни Пенчоков.

Ръст на новозаразените с COVID-19 у нас

В готовност преминават и  лечебните заведения в страната. С достатъчно екипи и оборудване е една от русенските болници. Притесненията им обаче са за финансирането на пътеките.

„Самата клинична пътека за лечение на коронавирус е недофинансирана. Все още няма разписана клинична пътека за лечение на „пост-COVID-синдром” и ние се принуждаваме да приемаме пациенти по различни диагнози”, каза Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ „Медика-Русе”.

Четвъртата вълна у нас е възможна още следващия месец. Делта вариантът на COVID-19 е на път да стане доминиращ.

„До 8 юли повече от половината от секвенираните варианти са с Делта вариант”, заяви доц. Любомира Гломб.

Изследване: Ваксините дайстват и при Делта варианта на COVID-19

Ваксинацията остава единственият щит и срещу новият вариант на коронавируса, припомнят лекарите.

„Докато при уханския вариант и първата доза на ваксината даваше много добра ефективност. Сега, особено при Делта варианта, ефективността на ваксината само при първа доза е около 50 %  и се вдига на 88 след втората”, каза Гломб.

Според доц. Гломб при Делта варианта е регистрирана сравнително ниска смъртност, но значително по-висока заболеваемост сред младите хора.