Това е заключението от голямо проучване, чиито резултати бяха публикувани в медицинско списание в САЩ

Две дози от ваксините на Pfizer/BioNTech или AstraZeneca дават много добра защита срещу Делта варианта на коронавируса. Това е заключението от голямо изследване, чиито резултати бяха публикувани в уважавано медицинско списание в Съединените щати. На този фон лидерите на най-влиятелните държави в света отново призоваха всички да се ваксинират, за да бъде избегната нова масова здравна криза.

Проучването, публикувано в New England Journal of Medicine казва, че ваксината на Pfizer/BioNTech е 88 процента ефективна срещу индийския вариант на коронавируса, наричан още Делта. Това е показател много близък до първоначалната ефективност на препарта, отчетена преди мутациите.

“Различните ваксини, които хората получават днес, действат и срещу Делта варианта. Няма да развиете COVID-19, ако сте ваксиниран”, заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Данните от публикуваното днес проучване потвърждават заключенията, които направиха учени във Великобритания през месец май. Дори хората да се заразят с Делта мутацията, ако са ваксинирани, шансът да се разболеят тежко е много по-малък.

Унищожаваме 20 000 дози от AstraZeneca с изтичащ срок на годност

„Много е просто - вече имаме пандемия за тези, които не са ваксинирани. Наистина е толкова елементарно. Ако сте васинирани, няма да влезете в болница, няма да влезете в интензивното и няма да умрете”, допълни Байдън. 

Европа на бунт срещу въвеждането на задължителна ваксинация

Делта мутацията е най-бързо разпространяващата се в глобален мащаб. Световната здравна организация каза, че очаква месеци наред това да е доминиращия вариант. Тя спомага за по-лесното предаване на вируса, което обяснява ръста на броя на заразените в редица държави по целия свят - от Европейска Русия до Южна Корея.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК