На този етап няма да се обсъжда пленарните заседания да не са всяка седмица

Продължава обсъждането на нов правилник на парламента. На този етап няма да се обсъжда във временната Комисия за промени в правилника дали да се редува седмица с пленарни заседания със седмица в комисии. Ива Митева уточни, че това предложение е направено единствено на Председателски съвет и по думите й повечето парламентарни групи са изразили положителни становище.

 

 

От ИТН предлагат да няма пленарни заседания на НС всяка седмица

От „Има такъв народ” се аргументираха, че ако се стигне до такава промяна, то ще е за добро и по този начин ще има повече време за законодателна дейност в комисии, където всъщност е основната работа на депутатите. Някои от парламентарните групи изразиха положително мнение, а други са твърдо против.

"Тук идеята не е парламентът да не работи, напротив. Парламентът трябва да работи, така както всички парламенти. Просто го поставяме на масата за дебати и обсъждане. Искаме да започнем наистина да работим", заяви Ива Митева.

"Искаме да обясним на хората, че няма да почиваме, да лежим вкъщи, а ще идваме в девет часа сутринта на работа и ще си тръгваме в 18 вечерта като всички нормални хора. Но ако общественото мнение смята, че това е почивка, тогава ще работим като досега. Българският парламент е единственият, който работи в режим сутрин пленарни заседания, следобед на комисии", това каза Йордан Цонев от ДПС.

"Парламентарната група на ИБГНИ сме против това предложение. Ние искаме максимално енергично да работим и в комисии, и в пленарна зала, и по региони", категорична бе Мария Капон.

Виктория Василева от ИТН разясни, че смисълът е предложението да бъде обсъдено в комисия и да се види дали ще има съгласие, като не е казано, че трябва да се случи веднага. 

"Те са мнозинство, с изключение на нас от ГЕРБ, така че, ако подкрепят тази идея, няма проблем да я изгласуват в зала и да я наложат. Работа на опозцията е да не приема такива предложения, а да подкрепя предложения, в които има доста голяма доза логика и да са обществено приемливи", смята Димитър Главчев от ГЕРБ.

"Има резон и в това предложение, трябва да си видят всички детайли. Трудно е да се каже дали плюсовете, или минусите са повече, дали ще подобри работата на парламента. Трябва да се види най-добрият баланс", изрази позицията на БСП Филип Попов.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК