От прокуратурата уточняват, че НСС няма правомощия да образува досъдебни производства

Националната следствена служба е препратила сигнала на вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев на Спецпрокуратурата. Това става ясно от съобщение на сайта на Прокуратурата. 

Рашков сезира зам.-главния прокурор за Гешев (ВИДЕО)

В съобщението се казва, че сигналът на Рашков е постъпил в НСС, но съдържа твърдения за извършени деяния, които са от компетентността на Специализираната прокуратура.

Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор, се казва в съобщението.

„Постъпилият днес сигнал от г-н Бойко Рашков е поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу прокуратурата. Сигналът е адресиран лично до Борислав Сарафов. Авторът на сигнала, притежаващ научна степен в сферата на наказателния процес - доц. Бойко Рашков, би следвало да знае, че и разследването на магистрати е от компетентността на Софийската градска прокуратура или Специализираната прокуратура, в зависимост от твърдените факти и обстоятелства. В конкретния случай НСС няма право да образува досъдебно производство. Затова сигналът е препратен до НСС”, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По думите й в сигнала са посочени същите факти, които бяха обсъдени в заседание на ВСС, по повод предложението на министъра на правосъдието за предсрочно отстраняване на главния прокурор. „Те вече бяха оценени като юридически несъстоятелни. Единственият резултат от тази политическа атака е противопоставянето на институциите и оронване авторитета на прокуратурата. Цената е неефективно функциониране на правоохранителните органи и тази цена ще бъде платена от българските граждани”, заяви Сийка Милева.