От ИТН още не са внесли конкретно предложение за пленарните заседания

Депутатите на кръстопът – как да работят? От „Има такъв народ” официално още не са внесли конкретно предложение, но поставиха темата за обсъждане. А докато гласуват промени в правилника, депутатите решиха да се лишат от допълнителните си пари за заслуги.

От „Има такъв народ” дадоха тема за размисъл още вчера - дали да редуват седмица пленарни заседания със седмица работа в комисии.

„Тази промяна, според мен, трябваше по-отдавна да се случи, защото това е единствената гаранция за по-добро качество на законодателство”, смята Виктория Василева от „Има такъв народ”.

Темата обаче предизвика и финансови сметки. При старата схема, при 4 седмици в месеца депутатите имат 12 заседания. С промяната биха имали само 10 срещу същата заплата. В същото време за всяко участие в комисия народните представители получават допълнителни пари. Като депутат, който е председател на комисия, получава 35 на сто върху заплатата си. Заместниците са с 25% на плюс, а всеки член взима - 15 на сто отгоре. Без да правят такива сметки, от „Има такъв народ” са сигурни, че депутатите няма да работят по-малко.

„Нали не си представяте, че депутатът ще си стои вкъщи. Идеята е да отиде в комисията и да стои там цял ден”, заяви Ива Митева.

Останалите парламентарни групи са на полярни мнения.

„По-скоро не бихме го подкрепили. Те са мнозинство всичките, с изключение на ГЕРБ, така че ако подкрепят тази идея, да я изгласуват в зала и да я наложат”, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ.

„Има резон и в това положение. Трябва да се видят всички детайли. Трудно е да се каже дали ще подобри работа на парламента като такъв на депутатите в различните комисии”, заяви Филип Попов от БСП.

„Ние сме готови и ще настояваме за едни по-широк дебат за това в бъдеще как да се организира тази работа”, каза Надежда Йорданова от „Демократична България”.

„Трябва да обясним на хората, че няма да почиваме, че няма да лежим вкъщи”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Изправи се БГ! Ние идваме!” сме против това предложение”, каза Мария Капон.

В момента депутатите получават без да дължат отчет пари за сътрудници -  по около 3 200 лева месечно. Но това ще се промени.

„Аз се надявам да се сложи край на това получаване на пари в плик и да го регламентираме веднъж за винаги”, каза Ива Митева.

Тя обяви, че заради лошо законодателство държавата е осъдена от съда в Люксембург за над 700 хиляди лева.

„Това, на което най-много ме е яд, е, че аз се опитвах да спра тези законодателни предложения и за съжаление тогава народните представители не ме чуха. И това, което е ирония на съдбата, е, че аз трябваше да ги разпиша тези средства”, каза Митева. 

Единодушно депутатите решиха и да не получават по 25 на сто от основната си заплата, ако изпълняват приоритетни за страната задачи.