Според заместник-председателя на ИТН Христо Иванов и Мая Манолова водят нещата към нови избори

Зам.-председателят на „Има такъв народ" Тошко Йорданов остро критикува министъра на финансите Асен Василев. От парламентарната трибуна депутатът от партията на Слави Трифонов обвини министъра във финансови манипулации, кражба на интелектуална собственост и нарушение на законите при управлявани от него фирми.

„Вчера от трибуната на Народното събрание съпредседателят на „Демократична България" г-н Христо Иванов прочете декларация от името на парламентарната група. В нея бяха предявени амбиции и желания за намеса по отношение на състава на бъдещия Министерски съвет. Четири дни преди тази декларация, по инициирана от "Има такъв народ" среща тук, в това Народно събрание, политическото ръководство на нашата партия се срещна с политическото ръководство на "Демократична България". От ДБ категорично заявиха, че няма да имат претенции относно личностите, които ще представляват бъдещата власт", допълни зам.-председателят на ИТН. Според него позицията на „Демократична България" коренно се е променила.

ИТН: ДБ и „Изправи се БГ!Ние идваме!" ще са виновни, ако отидем на нови избори

Йорданов направи следните разкрития за Асен Василев от парламентарната трибуна: 

„Г-н Христо Иванов, от трибуната на НС, си позволи да посочи конкретни личности, които трябва да седнат в министерски кресла. Той посочи следните имена: Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. През 2008 г. инвеститор дава 1,5 млн. долара на "Лесно.ком", която продава самолетни билети. Тогава изпълнителен директор е Асен Василев. През 2009 г. инвеститорът отказва да налива пари и възниква конфликт. Тогава Василев дава личен заем на фирмата, а след това изисква да му бъде върнат. Тогава фирмата фалира. След това основава нова фирма със същата дейност, която участва в редица дела. В хода на делото, което се води в Лондон, съдебно-техническа експертиза доказва, че новият продукт на фирмата е направен въз основа на код от откраднат компютър от Асен Василев. Неговите адвокати предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара и признавайки факта за откраднатата интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, което е доказано в Лондонския съд, не трябва да бъде български министър. Разбираме смисъла на думата симпатия, разбираме, че един човек може да е симпатичен, но когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона. Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии", коментира Йорданов.

 

 

По думите му в 46-ото НС се "играят игри". „Отскоро сме политици и вече разбираме, че политиката е мръсна игра, но тя е мръсна игра, само ако се играе от мръсни хора. Вие явно не сте разбрали, че ние няма да играем по вашите правила. Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото водите нещата към нови избори. Изумително е, че не го разбирате. Още по-изумително е, ако го разбирате, но въпреки всичко го правите. Ако продължавате така, това ще се случи и вие ще сте виновни. Такава е истината”, каза още Йорданов.

„Асен Василев направи много грозна интерпретация. Водихме разговор с него. Той каза, че иска да бъде финансов министър, защото искал да спре мръсните пари. Ние му предложихме да бъде вицепремиер. И ние проверихме защо толкова иска да е финансов министър. Така стигнахме до това, което чухте преди малко от парламентарната трибуна. Затова установихме, че като човек, осъден за открадната интелектуална собственост, не е добра идея да бъде министър", заключи зам.-председателят на „Има такъв народ".

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК