Стефан Янев заяви, че бюджетът за 2021 година е бил изразходван още в първите 4 месеца на годината

Притеснително е било финансовото състояние на държавата при встъпването в длъжност на служебното правителство. Това каза пред депутатите премиерът Стефан Янев. Като причини той посочи ниската събираемост на данъците и неясно разходване на държавните средства.

Залата се активизира, когато стана въпрос за инхаус процедурите – плащанията към фирми, без обществени поръчки. Янев обясни, че тази практика в момента е прекратена.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Премиерът обяви, че в предлаганата актуализация на бюджета е предвиден вариант и за нови предсрочни избори.

От трибуната на парламента служебният премиер обяви, че картината която са заварили е притеснителна.

„Парите, заложени за цялата година, бяха похарчени до края на май. 509 милиона са дадени за финансиране на разходи, които не са били предвидени в държавния бюджет”, каза Янев. И обясни как са се харчили парите.

„Фирмите, които са получили публични средства, са с установена силна концентрация на публичните средства. През 2020 държавата е платила на частни фирми 15,8 млрд. лева, от които 3,4 млрд. са платени на 7 фирми”, каза Янев.

Стефан Янев: Време е говоренето да премине в политически действия

От „Има такъв народ” поставиха въпроса с кои партии в Народното събрание е обсъдена актуализацията на бюджета и отново темата отиде към нови избори.

„Вероятността да има избори 2 в 1 или още едни избори през есента, не е въпрос на политическо решение. В предложената актуализация на бюджета са заложени да средства и за двата варианта”, каза Янев.

 

 

„По-добре да изчакаме, ако има редовно правителство в този парламент и то да предложи актуализация” заяви Петър Чобанов от ДПС.

„От практическа гледна точка сте прав. Часовникът обаче цъка. Ако тази актуализация не бъде внесена сега, за септември целият пакет социални плащания няма откъде да се вземат”, каза Стефан Янев.

 

ГЕРБ обърнаха темата към президента.

„Преди малко повече от година, президентът Радев спомена, че е редно мерките да бъдат целенасочени, навременни и безвъзмездни. Колко безвъзмездни мерки бяха планирани и осъществени? Отговорът е лесен - няма такива мерки”, заяви Томислав Дончев.

От БСП заговориха за корупционните практики, а дебатът стигна и до казуса „Магнитски”, като Стефан Янев препоръча да се помисли за законови промени как да се действа при наложени санкции от Съединените щати.

„Първата стъпка, която направихме, беше да приемем решение, което да се опитаме да ограничим санкционния режим по закона „Магнитски” по отношение на българските фирми с държавно и общинско участие” каза Янев.

От служебния кабинет беше отчетено, че е направено необходимото да се запази финансовата стабилност и да се подобри събираемостта в държавната хазна.