Министърът на културата отговаря на въпроси на граждани

Трима министри са определили колекцията от културни ценности на бизнесмена Васил Божков като легална, а Спецпрокуратурата смята, че е извън закона. Това коментира министърът на културата Велислав Минеков по време на онлайн рубриката на служебния кабинет „Властта говори! Открито”. „Защо Спецпрокуратурата не ги попита тези 3 министри дали са нарушили закона?” попита Минеков.

Той обясни, че Министерството на културата е отправило писмено искане до Специализираната прокуратура културните ценности от колекцията да бъдат съхранявани на сигурни места, така че да бъдат защитени. Според министър Минеков това може да се случи дори в сейфове на БНБ.

„Според мен имат голяма стойност. Събирани са обекти, които представляват ценност и на световния пазар. Доколкото са оригинални, не знам дали са оригинални, трябва да се извърши идентификация от Спецпрокуратурата”, каза Минеков. „Трябва да се разбере и как са попаднали в колекцията, а никой не се е заинтересувал”.

Той коментира и плановете Халите в София да бъдат дадени на голяма хранителна верига Минеков каза, че „това, което е поставено от новите купувачи, е поставено преди 2-3 години, и въпросът е към предишните управляващи защо не е имало обществено обсъждане".

„Халите" имат нужда от огромен ремонт и реставрация, и ние ще държим на това. Ще държим да се запази изцяло фасадата, да се възстанови вътрешната конструкция и „забравеният" фонтан вътре", заяви министърът на културата.