„Хубаво е, че Трифонов най-сетне иска да поеме отговорност за това, което прави от една година", каза още той

Депутатите на ГЕРБ-СДС ще влязат в пленарната зала и ще гласуват против проектокабинета на "Има такъв народ". Предложението е на лидера на партията Бойко Борисов. А изпълнителното бюро на коалицията го прие. 

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи правителството на "Има такъв народ"

Коалицията за пореден път остана встрани от разговорите за бъдещето правителство и така и не получи покана за участие в тях. Затова според Борисов депутатите му трябва да стоят максимално далеч от „партиите на омразата” 

"ГЕРБ-СДС трябва да стои максимално далеч от тези отровни партии на омразата, които не зачитат волята на народа. Възлагаме на нашите депутати да влязат в залата и да гласуват против правителство. Защото всяка друга наша формула на недобронамереност и отговорност би означавала да ни привързват с някакви кукловоди, сценаристи или каквото и да било друго. Ние не искаме това, не сме от тях", заяви Борисов на извънредна пресконференция във вторник.

Той заяви, че депутатите от ГЕРБ-СДС няма да подкрепят и актуализацията на бюджета. А ситуацията в държавата определи като „пълен хаос”

„Кръстник на всичко това е Румен Радев. Имаше една приказка за царството на лудите, където нормалният бива обявяван за луд. Слушах внимателно интервюта на Станислав Трифонов. Не си представям как ще продължат преговорите, без някоя от партиите да претърпи пълно унижение, отивайки да подкрепя правителство, за което, забележете няма никакви политики. Хубаво е, че най-сетне иска да поеме отговорност за това, което прави от една година. Въпросът е как ще го направят и дано да го направят. Отговорността е изцяло тяхна”, каза още той.

От ГЕРБ са изчакали вчерашния ден, за да видят дали "няма да се вразумят" и да ги поканят на разговори, но това не се е случило. „От ИТН не получихме никакво писмо. Макар и неграмотно написано, щеше да е някакъв знак”, посочи Борисов. Според него депутатите на ГЕРБ по никакъв начин не са потърсени за "отговорен разговор с останалите партии".

"Всички казват: Нека отиваме на избори. При положение че липсват пари в бюджета, няма как едно компрометирано служебно правителство, и то именно финансовият му министър, да внася бюджет, който ние партиите да приемаме, без да носим политическа отговорност”, допълни той. Така се очаква всички 63 депутати да гласуват против кабинета на Трифонов.

ИТН на срещи с парламентарните групи

„Да, изборът е между две лоши неща, но за едното поне хората са гласували и ние се съобразяваме с избора на тези, които си харесват Слави, „Демократична България", ДПС. Така че да си намерят формула, да си направят правителство и да не ни забъркват в техните каши, които една година сътворяваха”, коментира Борисов. 

„Демокрацията е скъпа, но е и отговорност. Половин милиард за избори – ако има правителство  – правилно са похарчени, но ако няма – няма политическа воля”, категоричен бе той. 

„Ние в момента сме опозиция. Нищо не зависи от нас, всички искат да ни изчегъртат. Всички казват: „Ние можем без тях”. Заповядайте! Защо някой ме пита какво зависи от нашето подкрепяне? Да не би някога БСП да са подкрепяли наш бюджет досега? Никога”, продължи Бойко Борисов.

ПОЛИТИЧЕСКИ СТРАСТИ: Онлайн „престрелка" между Слави Трифонов и Христо Иванов (ОБЗОР)

На въпрос кога от ГЕРБ ще обявят номинацията си за президент, той отговори: „Когато му дойде времето. Ние все още не сме решили елементарното задание за 1-ви клас дали ще има правителство или не. Когато се създаде такова, ще видим как са разположени политическите партии и тогава нашият кандидат ще бъде излъчен”.

„Тошко Йорданов се среща с лидерите на партии. Колеги, стойте си на нивото. Ако иска лидер с лидер ще се среща, ще се разберат, ще си стиснат ръцете и ще поемат отговорност. Сега султанът стои отгоре, а долу великият везир решава проблемите с лидерите на партиите. Имайте достойнство”, призова Борисов.

 

 

„Дали ще ми дадат неграмотно написано писмо или не, ми е все тая. Ако иска някой да говори с нас, имат си лидер. Ще се обади Слави Трифонов и ще каже: „Колега, преди време каза за 10 депутати. Стои ли ти приказката или не?”. Тогава ще кажа: „Казах го, колега, извинявам се. Тогава мислих или недомислих. Ще съм феър. А те - отровните викат на токсичните, че не искат да са заедно. Вие отровихте народа”, коментира още той.

Запитан какво е мнението му за Пламен Николов, Борисов отговори: „Аз съм човек, който се пази да дава оценки, затова - цитирам. Затова и цитирах съдружниците на Асен Василев, които казаха, че е много умен, но е мошеник. Слави си го е избрал за премиер. Знам какво е да си на тази длъжност. Ако за всяко нещо трябва да питаш, става тежко. Не го познавам, на външен вид ми е симпатичен. Въпросът е как ще направи връзката със Слави Трифонов, защото човекът, който ще носи цялата отговорност, е Трифонов. Всяко решение на този премиер трябва да е одобрено от него”.

Партията не смята и да отстъпи и от досегашната си позиция - и ще се откаже от втория проучвателен мандат, в случай че "Има такъв народ" не съставят правителство.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК