Докладите за тези промени са внесени в Министерския съвет

Министърът на икономиката Кирил Петков започва реформа в Държавната консолидационна компания. С решение на Министерския съвет от нея се изваждат няколко държавни фирми.

Става въпрос за държавното предприятие „Монтажи”, което нашумя през месец юни, след като стана ясно, че то е получило през 2019 г. 500 млн. лв. за ремонт на 400 язовира, а Петков тогава съобщи ,че са ремонтирани едва 10. За д ане се случва това, „Монтажи” ще мине под прякото подчинение на министъра на икономиката. Рокади ще има и в други държавни фирми.

Петков: От 400 язовира в ремонт само 10 са завършени

Със започнатите реформи целта на Кирил Петков е Министерството на икономиката да не позволява безразборно харчене на държавни пари. И даде пример именно с предприятието „Монтажи". „В момента министърът на икономиката даже няма достъп до част от нещата, които се случват под фирмата „Монтажи”, защото тя е под Държавната консолидационна компания, която си има сама независим Борд. Този тип стъпаловидни структури с шапки-компании са били най-добрата предпоставка за реално изтичане на нашите средства”, заяви Петков.

 

 

До момента самите водоеми се стопанисват от Държавното предприятие за управление на язовирите, което ще премине към Министерството на земеделието. Причината – повечето се използват за напояване. „Тези стъпки реално ще направят една изцяло нова структура на Министерството на икономиката, която всъщност ще се раздели с несвойствените си дейности”, посочи Петков.

 

 

Самата Държавна консолидационна компания, която беше създадена преди над 10 години, няма как да бъде закрита на този етап. Много държавни фирми трябва да останат в нея заради заеми.

„Ако имахме по-дълъг срок въобще не виждам защо тази Държавна консолидационна компания трябва да съществува. Въпросът е защо не го сложих в този доклад днес – защото ваденето на ВМЗ става още по-сложно откъм факта, че има сравнително голям заем между ББР и ДКК и ако изпразним цялото ДКК без да преструктурираме заема, би създало проблем на банката”, допълни Кирил Петков.

Скандалът с язовирите у нас се разраства (ОБЗОР)

За да продължат започнатите от икономическото министерство политики, Кирил Петков е готов да споделя опит с номинираната за негова наследничка Десислава Димитрова.

„Ще вкарам целия си екип, колкото и да е нужно, какво трябва да се направи според нас. Вече тя дали ще го приеме е нейна роля”, каза той.

 А като причина да откаже да остане на поста Кирил Петков посочи екипността и че „един министър сам пролет не прави”.