Директорът на ГДПБЗН предупреди, че солени глоби грозят тези, които предизвикат пожари

"Днес се очаква много тежък ден, свързан с високи температури, ниска влажност и много силен вятър, особено в западната част на страната", за това предупреди в ефира на „Здравей, България” гл. комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Пожарът край Сандански продължава да бушува

Той коментира и трагедията край санданското село Петрово, при която загинаха двама горски служители. Николов обясни, че все още не е ясно дали те са загинали в следствие на задушаване или топлинен удар. Според него най-вероятно е и заради двете. 

„В гората е трудно и непредсказуемо. Ако бъдеш облечен с пълна екипировка, не можеш да изкараш повече от 30 минути. Не можем да кажем дали горските служители имат предпазни средства. Най-важно е обучението на тези хора, но никой не е застрахован от ситуация като тази”, обясни той.

Какви са щетите след огнената стихия в Старосел

„През изминалото денонощие на територията на страната са регистрирани 187 пожара. Всички са локализирани. При два пожара продължават нашите действия – Петрово в Сандански, Свирачи в Хасковско. Късно вечерта пристигнаха доклади, че ситуацията е овладяна по целия периметър. Днес, заедно с доброволците, започваме решителна намеса с идеята до обяд да свършим работата по тези пожари”, каза още той.

Николов предупреди, че солени глоби грозят тези, които предизвикат пожари. Той призова областните управители и кметовете да предупреждават хората да не горят ниви и сухи треви.