Огнената стихия отне живота на двама горски служители

Пожарът над санданското село Петрово продължава да бушува. Силен вятър духа в района на село Голешово и разпалва допълнително пламъците. Жителите на населеното място бяха на крачка от евакуация, тъй като пламъците са в опасна близост до населеното място. В следобедните часове обаче стана ясно, че стихията не заплашва живота им. За хората обаче предстоя безсънна нощ. Огнената стихия в Югозападна България отне живота на двама горски служители, които участваха в потушаването на пламъците край Сандански.

Пламъците в гората край Сандански взеха жертви (ВИДЕО)

Двамата мъже са попаднали в "огнен капан". Те били в дере под горски път. Внезнапно обаче пожарът от низов станал върхов и те не могли да се спасят.

"Изгоряха. Такава е информацията - жестока. Имаше върхов огън и ги затисна. Беше на метри над тях. От дима повече нищо не се видя. За секунди се случи всичко. Те бягаха, но... Огънят се сви и ги прегърна, не можахме да ги видим", сподели очевидец на случилото се.

Рано в четвъртък сутринта група горски служители за пореден ден се качиха в планината, за да помогнат на противопожарните служби, които цяла нощ опитват да овладеят огъня.

Пожар в широколистна гора край санданско село

Вятърът в района утихна, а температурите се понижиха. Според огнеборците сега е най-подходящият момент пожарът да бъде овладян. Няма опасност за селото и не се предвижда евакуация.

От Прокуратурата заявиха, че се води разследване за причиняване на смърт вследствие на предизвикан пожар в горския фонд. От държавното обвинение посочват, че огънят е бил овладян, а горските служители са били изпратени с цел наблюдение. 

 

Семейството на един от загиналите ще заведе дело срещу Югозападното предприятие заради тежкия случай. Според тях горските служители не е трябвало да бъдат изпращани на първа линия, тъй като са били без подготовка, без опит и без екипировка.

 

 

Единият от загиналите е Антон Гръбчев от Петрич. Близките му са категорични, той не е трябвало да бъде на първа линия с битката срещу пожара.

„Те са работили с лопати. Значи аз се чух в 11:30 часа с брат ми, той ми каза: ,,Бате в гората сме, има пожари и т.н.“, казах му: ,,Внимавайте“, защото него по принцип го е страх от такива работи. Един пожарникар знае на къде да тръгне да бяга, откъде ще дойде пламъкът, знае абсолютно всичко. Те нямат абсолютно никаква представа. Те нямат и маркуч за поливане, те им дават една помпа, гръдна, с която хората си пръскат обикновено дърветата, овошките в градината, или една палка, или метла. Това е пълна простотия, все едно да те пратят на война и да ти дадат един щик и да ти кажат: „Ходи се бий.“, смята братът на Антон – Иван.

Министърът на земеделието Христо Бозуков заяви, че горските служители не е трябвало да са на първа линия в борбата с пожара.

„Тяхната роля е била не да гасят пожара, а просто да отцепят пътя, за да не преминават хора и да пострадат. Но поради нещастно стечение на обстоятелствата – силен вятър, пожарът отначало е бил низов, но от порива на вятъра се е вдигнал върхово и огнената стихия ги е заляла”, обясни той.