Екипи на полицията направиха оглед на мястото

Трагедия в Югозападна България при поредния голям горски пожар. Огнената стихия отне живота на двама горски служители, които участваха в потушаването ѝ край санданското село Петрово.  Пожарът продължава да бушува, подкрепен и от силния вятър в района.  

Огромен пожар бушува край Старосел, евакуират хората (ВИДЕО+СНИМКИ)

В следобедните часове група горски служители са в тежка битка с огъня над Петрово. На един от фронтовете те гасят низов пожар. Внезапно пламъците се вдигат високо.

„За секунди пламъкът се вдигна отдолу - от дерето, до пътя. Огънят се движеше след тях. Те бягаха, стигнаха до едно място, огънят се сви и направо ги прегърна”, разказа Радой Бундов.

 

 

На мястото на инцидента пристигна бащата на единия от загиналите служители. Той разказа, че не знае какво точно се е случило, но беше категоричен, че синът му и останалите горски служители не са достатъчно екипирани за гасене на пожари.

„Един горски да видите как е облечен, една цигара да му хвърлиш на дрехата и ще се запали целият. Без маски, без да имат никакви, никакви принадлежности. Как трябва да влезе в този пламък. Овъглени са сигурно!”, каза Христо Гръбчев.

Пожар в широколистна гора край санданско село

Директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов заяви, че има какво да се желае за екипировката на горските служители, но добави, че дори и по-доброто оборудване е нямало как да спаси горските служители.

„Проблемът е изключително високата температура и обгазяването. Обгарянето е вторична причина, първоначалната е обгазяването и след това вече, когато човек губи съзнание е последващ ефект. Продължаваме гасенето, за да овъзмездим трагичната гибел на нашите колеги”, посочи директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов.