В Хисаря е обявено частично бедствено положение

Частично бедствено положение е обявено в община Хисаря. Причината е големият пожар, който унищожи къщи в населеното място и наложи евакуация на жители. Огънят се прехвърли от гората върху къщите в Старосел. Няколко от тях бяха унищожени от стихията, а цели семейства - евакуирани. Пожарът е потушен, но на места все още има отделни активни огнища.

Огромен пожар унищожи къщи в Старосел, има евакуирани (ВИДЕО+СНИМКИ)


Снимка: Министерство на отбраната

Безсънна нощ изкараха жителите на хисарското село Старосел след големия пожар в борова гора, който се прехвърли в селото и унищожи 7 къщи. С пострадалите ще работят психолози, а на място дежурят доброволци и пожарникари, за да не позволят ново възпламеняване на пожара. 

Стотици декари борова гора и къщи са изгорели след големия пожар в Старосел. В населеното място все още се диша трудно. 

 

В имота на Тодор Ранов се запалила селскостопанска постройка. Доброволци евакуирали баща му, който е с инсулт и спасили къщата му. 

Хора от населеното място със собствени сили и техника са участвали в гасането на пожара. 

"Огънят беше много силен. Доброволци и съседи, кой с каквото може, се опитваше да загаси пламъците. Баща ми е инвалид с инсулт, едва са го изкарали", сподели потърпевш. 

Снимка: Министерство на отбраната

"Съседите са уплашени. Пушеците бяха обгърнали цялото село. Пожарникарите свършиха перфектна работа", каза друга жителка на Старосел.

На място пристигнаха два екипа на БЧК, които оказаха помощ с вода, хранителни продукти и първа психилогическа помощ. 

От кризисния щаб в Община Хисаря излязоха с извънредно решение. 

"Ще обявя частично бедствено положение поне за седмица, докато хората разчистват домовете си. Онези, които отговарят на условията, ще подадат заявления за помощ. Надявам се тя да бъде одобрена. Ако има хора, останали без покрив, ще търсим начин да ги настаним в общински жилища", заяви пред NOVA кметът на Община Хисаря Пенка Ганева.

Екстремен риск от пожари в части на страната

От Български червен кръст-Пловдив изпратиха доброволци, които да подпомогнат хората и спасителните екипи. С пострадалите ще работят психолози.

„Стресът, тревогата, трагедията от загубения дом си оказва своите последствия. Продължаваме работа и в днешния ден, а екип с психолози ще работи с пострадалите”, каза Таня Георгиева - директор на БЧК-Пловдив.

 

 

От Районната прокуратура в Пловдив назначиха пожаро-техническа експертиза и разпитват свидетели, за да се открие причината за огненото бедствие в хисарското село Старосел.

Репортер: Илиян Велков