Случаите на заразени с Делта варианта на вируса се увеличават

Завършеният ваксинационен курс е от ключово значение за защита срещу тежко протичане на COVID-19, включително заболяване, причинено от Делта варианта на вируса. Това съобщават от Министерство на здравеопазването. С увеличаващото се разпространение на Делта варианта на SARS-CoV-2 в страните от ЕС/ЕИП, Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) силно препоръчват хората, които нямат противопоказания за ваксинация, но все още не са ваксинирани, своевременно да започнат и завършат препоръчителния ваксинационен курс. Завършеният ваксинационен курс, с която и да е от одобрените в ЕС/ЕИП ваксини, осигурява високо ниво на защита срещу тежко протичане на заболяването и смърт, причинена от SARS-CoV-2, включително варианти като Делта.

Зам.-здравният министър: Ваксинираните, но заразени с Делта варианта, разпространяват вируса

Най-високото нивото на защита, което осигурява ваксината, се достига след изминаването на достатъчно време (седем до четиринадесет дни) от деня, в който е поставена последната доза ваксина. Освен това ваксинацията е важна, за да защити тези, които са с най-висок риск от тежко протичане на заболяването и хоспитализация, като намалява разпространението на вируса и предотвратява появата на нови „притеснителни“ варианти на вируса. Майк Качпол, главен изследовател в ECDC казва: “Въпреки че наличните ваксини са високо ефективни по отношение на защита на хората срещу тежко протичане на COVID-19, докато поголямата част от населението не е имунизирана, рискът не е отминал.

52 нови случая на Делта варианта у нас

В момента сме свидетели на увеличаващ се брой на случаи на COVID-19 в ЕС/ЕИП и ваксините остават най-добрата налична възможност, за да се избегне нарастването на броя на случаите на тежко протичане на заболяването и смърт.” Тъй като ваксинационните кампании тепърва набират скорост в ЕС/ЕИП, в някои случаи може да бъдат направени препоръки за обмисляне на скъсяване на времевия интервал между първата и втората доза, в разрешените граници, особено при хора с риск от тежко протичане на COVID-19, които не са завършили препоръчителния ваксинационен курс. Развитието на инфекция при ваксинирани хора не означава, че ваксината не действа Въпреки че ефикасността на всички ваксини срещу COVID-19, разрешени за употреба в ЕС/ЕИП, е много висока, няма ваксина със 100% ефикасност.

Над 2% от тестовете за COVID-19 за 24 часа са положителни

Това означава, че се очаква развитието на ограничен брой инфекции със SARS-CoV-2 сред хората, които са приключили препоръчителния ваксинационен курс (така наречени „пробивни инфекции“). При развитие на инфекция обаче Актуална информация за COVID-19 от ECDC и EMA EMA/432414/2021 Page 2/2 ваксините могат до голяма степен да предотвратят тежко протичане на заболяването и в голяма степен да намалят броя на хората, приети в болница поради COVID-19. Fergus Sweeney, Ръководител на Клинични изпитвания и производство към ЕМА, казва следното: „Тези ваксини срещу COVID-19 имат висока ефикасност. Но дотогава, докато вирусът продължава да циркулира, ще продължаваме да наблюдаваме пробивни инфекции при ваксинирани хора. “Това не означава, че ваксините не действат.

Локдаун в Китай заради Делта варианта

Ваксинираните хора са много по-добре защитени от тежко протичане на COVID-19 в сравнение с тези, които не са ваксинирани. Ето защо всички трябва да се стремим към завършен ваксинационен курс при първа възможност.” EMA и ECDC препоръчват завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 при всички, които нямат противопоказания за това. Докато повече хора не бъдат напълно ваксинирани (със завършен ваксинационен курс) и докато разпространението на SARS-CoV-2 продължава, всеки човек трябва да се придържа към националните разпоредби и да продължава да спазва мерките, като носене на маска и поддържане на социална дистанция. Това се отнася и за хората, които имат завършен ваксинационен курс. EMA и ECDC ще продължават да работят в тясна връзка с други органи на ЕС и националните агенции за събирането, получаването и споделянето на данни с висока научна стойност, за да подпомогнат държавите членки при защитата на общественото здраве във всяка национална ситуация. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК