Магистралата Атина-България е отворена, съобщиха от МВнР

Гръцките власти започнаха днес да оценяват щетите от горските пожари, които унищожиха огромни площи с гори и принудиха хиляди хора да избягат от домовете си през последната седмица, предаде Ройтерс.

Същевременно огън продължава да бушува в редица части на страната. Пожарникари и местни жители се борят с огромен горски пожар на Евия вече седми ден. Наложи се евакуация на хиляди хора от много села.

Очаква се по-късно днес да се състои заседание на кабинета под председателството на премиера Кириакос Мицотакис във връзка с мерките за компенсации за хората, загубили имуществото си. Целта ни е да извършим инвентаризация колкото е възможно по-скоро, за да стартира процесът за компенсация на гражданите, засегнати от стихията, се казва в изявление на министерството на инфраструктурата и транспорта.

 

 

Междувременно метеорологичната служба на Националната атинска обсерватория съобщи, че над 65 хиляди хектара площи са изгорели до неделя заради силните пожари на о-в Евия, в централната област Атика и в областта Лакония (п-в Пелопонес).

Противопожарен самолет се разби при операция в Гърция (ВИДЕО+СНИМКИ)

До 12.00 ч. вчера на Евия са изгорели 46 000 хектара, 8 000 хектара в Атика и 11 000 хектара са опожарени в Лакония, заради което общата площ на опожарените терени достигна най-малко 65 хиляди хектара.

Като се има предвид, че пожарът Евия продължава, вероятно тази оценка ще се промени в най-скоро време, се казва в съобщението на метеорологичната служба на Националната атинска обсерватория, информира ТАСС.

Снимка: БТА

Вчера по обяд европейският спътник Sentinel 2 направи снимки на изгорените терени. Метеорологичната служба на Националната атинска обсерватория обработи снимките, за да оцени размера на изгорените участъци.

Според оценки на Европейската система за информация за горски пожари 38 процента от опожарените земи на Евия са горски площи, 37 процента от изгорените площи в Атика са гори, а в Лакония само 7 процента са гори, а 55 процента са други площи.

Мощни пожари продължават да опустошават Гърция и Турция (ВИДЕО)

Вчера заместник-министърът по защита на гражданите Никос Хардалиас съобщи, че властите удължават до 13 август забраната за разходки в горите за граждани заради пожароопасната ситуация. Забранено е да се влиза в гори, природни паркове и др. Глобата за навлизане в гори е 1000 евро, а за действия, които може да предизвикат пожари - 10 000 евро.
От 10 дни в Гърция температурите са изключително високи, като живачният стълб отчете до 47 градуса, което стана причина за много големи горски пожари в страната. През уикенда тепературите паднаха до 34 градуса, но от днес се очакват няколко дни с температури около 40 градуса.

В Атика пожарът е ограничен, но остава опасност от вторично възпламеняване на огнищата. По информация на посолството ни в Атина от днес се възстановява движението по участъка от пътен възел Агиос Стефанос в посока Ламия и жп-движението от Атина до Метеора. Засега са спрени единствено редовните жп-линии от Атина до Евбея. Продължават дейностите по възстановяване на електроподаването в най-засегнатите райони на Атика.

 

 

Магистралата от Атина за България продължава да е отворена в двете посоки, но не следва да се изключи възможността за въвеждане на временни забрани за отделни участъци. Промените в пътната обстановка в Гърция могат да бъда проследени на сайта на гръцката полиция.

Пожарни екипи са съсредоточени в района на селищата Каматриадес и Галатсадес в опит да попречат на пожара да достигне гористата местност след тях. Заради прекъснати доставки има недостиг на гориво за пожарната техника. Селищата Гераки, Галатсона и Истиеа остават под заплаха. Пожарните сили продължават да се борят с огъня в труднодостъпната планина Кандили. Организирани са редовни патрули на кораби на пристанищните власти и гръцката флота, които евакуират хората намерили убежище по плажовете на острова.

Относително стабилизирано е положението в повечето райони на Пелопонес, но и там остава опасността от ново подновяване на пожара. Затруднена е обстановката в Аркадия и Гортиния, където действа един хеликоптер и се очакват 2 самолета. Пожарът в района на полуостров Мани, Лакония продължава да е активен. Екипи на пожарната успяха да угасят огъня в Илия, където все още има риск от повторно възпламеняване. Огънят в района на Мелпия и Мегалополис продължава да е активен на два фронта.

Няма сериозно развитие на пожарите на остров Крит. Областите Атика, Централна Гърция, Крит, Северен Егей, Южен Егей, Йонийски острови и Западна Гърция, остават в 4-та (оранжева) степен на пожароопасност. Сателитни кадри с по-ясна картина за инфраструктурата и населените места може да бъде видяна ТУК.

Посолството в Атина продължава да следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията - +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220.  През изминалите 24 часа няма постъпили сигнали от пострадали български граждани.