Кириакос Мицотакис се извини за неуспехите

В Гърция излязоха на протест срещу правителството заради големите пожари. Недоволни се събраха пред парламента в Атина с обвинения, че властите не са били подготвени за адекватна реакция.

Според протестиращите правителството не е осигурило достатъчно пари за наемането и обучението на пожарникари и не е купило необходимата техника.  Обвинения имаше и за лошо поддържане на горския фонд и други вредни за околната среда практики.

Путин изпраща на Гърция още самолети за гасене на пожари

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис се извини за неуспехите в гасенето на пожарите. Той каза още, че страната е изправена пред невиждана по мащабите си криза и се прави всичко възможно.

Противопожарен самолет се разби при операция в Гърция (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Последните дни бяха най-трудните за страната ни от десетилетия. Ние се борихме и все още водим битка с всичките си сили, но сме изправени пред природно бедствие с безпрецедентни мащаби. Щетите, особено в Евия и в Атика, почернят сърцата ни и аз съм първият, който се извинява за всички проявени слабости. Напълно разбирам болката на нашите съграждани, които видяха как къщите и имотите им изгарят, както и болката от това, че трябва да напуснат внезапно домовете си”, каза още той .