Този терминал, построен неотдавна, разполага с капацитет от 10 милиона контейнера

Китай затвори част от едно от най-големите пристанища в света заради случай на COVID-19, в момент когато затрудненията в логистичния транспорт създават достатъчно проблеми на веригите за доставки, предаде Франс прес.

Пристанище "Нинбо-Чжоушан", на 250 километра южно от Шанхай, е един от основните китайските пунктове за товарни превози.

Миналата година през доковете на това пристанище са преминали 1,2 милиарда тона стоки, което го прави третото по обем товари в света.

В Китай изградиха първия надморски мост за високоскоростни влакове (ВИДЕО+СНИМКИ)

След като вчера бе регистриран случай на COVID-19 сред служителите, дейността веднага бе спряна, а въпросната зона - затворена, каза Цзян Ипън, оперативен мениджър на терминал "Мейшан".

Този терминал, построен неотдавна, разполага с капацитет от 10 милиона контейнера, според китайските медии.

Властите все още не са изяснили причината за зараза сред служителите, които на теория вече са ваксинирани и редовно биват тествани.

Една положителна проба за COVID затвори квартал в Пекин

Като предпазна мярка обаче близо 2000 от тях са били поставени под карантина.
Има риск затварянето на терминал от пристанище "Нинбо-Чжоушан" да усложни допълнително ситуацията с морския транспорт, която е под силен натиск в целия свят заради здравните ограничения и рестарта на икономиката, довел до скок в търсенето на стоки, отбелязва АФП.

Източник: БТА