Материалните щети са значителни

Седем къщи и шест селскостопански постройки изгоряха във велинградското село Кръстава при пожар, разразил се късно на 13 август, заяви за NOVA говорителят на ОД МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. Първоначално огънят е пламнал от плевня със сено. Най-вероятната причина за това е късо съединение.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Първият сигнал за пламъците е получен около 21 часа. Към отдалеченото в планината село веднага са потеглили противопожарни екипи от няколко служби. В гасенето са участвали 15 пожарникари. Помощ са оказали и служители на горското стопанство в района.

Продължава битката с пожара над родопското село Югово (ВИДЕО)

Около полунощ огънят е овладян,  но все още има тлеещи останки. Пострадали хора и домашни животни няма. Материалните щети обаче са значителни - засегнати са жилищни къщи, селскостопански постройки и инвентар. Изгорели са и домашни животни. Подробен оглед предстои да бъде направен в събота, когато ще се търси и причината за пожара.

Пламъците в гората край Сандански взеха жертви

Жители на Кръстава в социалните мрежи отчаяно отправяха призиви за помощ през нощта, докато пламъците поглъщаха част от селото. Хората в селото посочват, че в района няма вода, което допълнително възпрепятства борбата с огнената стихия.

На помощ днес се включиха всички жители на селото, включително и децата, кой с каквото може да е полезен. През нощта на терен са работили десетки пожарни, горски служители и доброволци.

Оценка на щетите предстои да бъде направена. „Щетите са огромни. 5-6 къщи изгоряха напълно. Положението е много лошо”, заяви кметът на селото Салих Узунов.

„Къщата ми изгоря. Фермата ми, в която имаше 1500 бали люцерна, също. Нямам идея как ще се справим. Не знам нито къде ще живея, нито къде ще прибера животните”, каза един от собствениците на изгорелите постройки.

 

 

Работата по разчистване на изгорелите сгради продължава.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРИТЕ У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК