В борбата с огъня се включва и хеликоптер

Пожарникари, горски служители и доброволци се борят с голям пожар, възникнал в четвъртък над село Югово, Община Лъки.

След получаването на сигнала към мястото са насочени три противопожарни автомобила с екипи от Асеновград, Лъки и Чепеларе с 8 огнеборци, горски служители от ДГС със 7 високопроходими автомобила, както и доброволци, разпределени по двата фронта на пожара. По обед в усилията за гасенето се включи и хеликоптер на МО, който е подпомогнал гасенето и в откритото второ огнище. 

Огнената стихия в Рила се вижда и от Космоса (СНИМКА)

През нощта на мястото дежурили една пожарна и горски служители. В късните нощни часове, след попадане на горящи дънери и отломки в деретата, пожарът отново се е възобновил на няколко места.

Днес в гасенето участват 6 пожарни автомобила с 14 пожарникари от Лъки, Асеновград и Пловдив, около 30 служители на ДГС и 30 служители на МО. Отново ще се включи и хеликоптер. На този етап няма опасност за населените места, уверяват от МВР. 

В Югово, зад щанда в магазина, срещаме Апостол.  Казва, че друг път не е виждал нещо подобно. „Няма паника още”, споделя той.

Добринка също е сред 30-те жители на Югово. "Лично аз съм притеснена много, майка ми е възрастен човек, на 90 години", заяви тя. Убедена е, че пожарът пламнал от мълния. „Предишната вечер имаше буря, имаше светкавици. Светкавиците бяха големи."

Пламъците над селото са обхванали площ от около 300 декара. Надеждата е да завали дъжд, за да помогне на работата на пожарникарите. В момента те се борят с изключително труднодостъпен терен и това ги бави.

Надеждите са, че огънят ще бъде овладян в следващите 24 часа.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРИТЕ У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК