Днес ще бъде открита банкова сметка за дарения

Пострадалото от пожар село Кръстава постепенно се възстановява след огнения ад. Специален кризисен щаб се събра, за да вземе спешни мерки в помощ на хората. От 6-те къщи са останали купища овъглени руини.

„Огромна трагедия. Чудехме се какво да спасяваме - семейство ли, животни ли”, разказва един от пострадалите. „Трябва да си стегнем покривите. Идва зима, имаме деца”, посочва друг от изгубилите къщата си.

Призив за подкрепа към пострадалите отправи главният мюфтия, който днес се срещна с хората, изгубили домовете си.

„Хората са загубили всичко. Призовавам да помогнем. Всеки може да е на мястото на тези хора”, отправи призив д-р Мустафа Хаджи, главен мюфтия.

 

А вълната от съпричастност, която се разпали в социалните мрежи, вече осигури около 40 хиляди лева. Местното читалище е пълно с дарения от цялата страна.

„Погледнете - залата е пълна с дрехи, покъщнина. Благодаря на всички. Ще взема 20 жени да ги подредим и ще ги разпределим”, посочи Салих Узунов, кмет на Кръстава.

Без дом след пожара са 30 души. За тях ще бъдат изградени 6 нови еднотипни къщи. Ще се използват средствата от дарителската сметка. Общината ще поиска финансиране и от междуведомствената комисия.

„Изгорелите къщи са по 200 квадрата. Новите ще са около 150. Еднотипни. Ще има 6 изцяло нови. Седмата пострадала къща ще се реконструира”, заяви д-р Костадин Коев, кмет на Велинград.

За по-бърза реакция при пожари занапред, се обмисля доставка на цистерни.А на всички, загубили личните си документи в огъня, службите ще помогнат в издаването на нови.

Община Велинград разкри дарителска сметка за хората от Кръстава

Вълна от съпричастност и дарителство обхвана България, за да помогне на хората от Кръстава, които загубиха домовете си сред огнената стихия в петък. Община Велинград разкри дарителска сметка, в която да се събират средства за засегнатите семейства.

Кметът д-р Костадин Коев със заповед ще определи комисия, която да разпределя и контролира изразходването на събраните средства. В нея задължително ще присъства и кмета на село Кръстава Салих Узунов.

Сметката е в Общинска банка 
BIC  SOMBBGSF
IBAN BG 28 SOMB 91303161807100
Основание за плащане  “Дарение за село Кръстава”

Парламентарната група на ПП ГЕРБ ще предостави на жителите на селото 6 къщи, в които пострадалите от пожарите ще бъдат настанени. Те са от преместваем тип, като са снабдени с всички удобства от първа необходимост, за да могат потърпевшите да продължат живота си нормално, докато домовете им бъдат възстановени.

Повече по темата гледайте във видеото