Премиерът Янев се срещна с пожарникарите, които гасиха пожари в Северна Македония

Продължава борбата с пожарите в Рила и Родопите. По-тежка остава ситуацията край село Югово, където екипите правят всичко възможно да пресекат огъня преди да стигне опасно близо до селото. Частично бедствено положение бе обявено в община Лъки, но евакуация на хората не се налага. В гасенето се включи и хеликоптер. Междувременно служебният премиер се срещна с огнеборците, които участваха в гасенето на големия пожар в Северна Македония. 

Пожарът в Северна Македония  вече е окончателно потушен.  

Борбата с пожарите у нас продължава

"Самият пожар беше си стихия, защото беше на голяма площ, имаше високи температури, а и на втория ден се появи вятър, който способства да прехвърли пътя между Делчево и Пехчево и затрудни много действията ни. Дори не беше видимо, в смисъл димът задимяваше доста от селата, доста от гората, пътищата, придвижването беше трудно", споделя Валентин Василев, РСПБЗН – Благоевград.

"Имаше множество огнища, които отиваха някои села, имаше опасност за някои села и къщи, както и за хора съответно", разказва Калоян Дончев, началник на Сектор Пожарогасителна и спасителна дейност IV служба – София.

Отпуснаха финансова помощ на семействата на загиналите при пожара в Петрово

Българските огнеборци са участвали в спасяването на села и квартали в района на град Делчево. А местното население ги е посрещало като герои.

"Нещо повече - не са им позволили да платят нито една чаша вода, нито една филия хляб, въобще в момента, в който отидат да си купят и цигари, автоматично им се дава и пари не им се искат", добавя гл.ком. Николай Николов, началник на ГДПБЗН.

Продължава битката с пожара над родопското село Югово (ВИДЕО)

"Приятелството се познава на маката, сега това го направиа бугарските пожарникари, кои що дойдоа во Република Северна Македония и ни дадоа огромна помощ, за да може овой огнена стихия да се постави под контрола", признателен е Горан Трайковски, кмет на община Делчево.

Служебният премиер Стефан Янев благодари на пожарникарите, военните и горските служители за усилията им през последните седмици и нарече днешния ден празник на човещината, съпричастността и солидарността.  

Продължава борбата с огъня в Рила

"Знаете българската поговорка – когато на комшия къщата гори, трябва да се помага, така че днес е един символичен жест към всички тези хора и да им покажем, че отношението на държавата към тях е такова, каквото трябва да бъде към всички граждани, там където можем държавата е длъжна да помага на всеки", заяви премиерът.

"Не, герои чак не, в крайна сметка това ни е работата, това сме учили, това работим, това ни е ежедневието", заяви Калоян Дончев, началник на Сектор Пожарогасителна и спасителна дейност IV служба – София.

А междувременно в Гърция, край пътя Кавала – Серес, гори голям горски пожар. Той обаче все още се намира далеч от българската граница.