Вече цяла седмица се води неравна битка с унищожителната огнена стихия

Продължава борбата с огъня в Родопите. Пожарът е високо в планината, между курорта Нареченски бани и село Югово, и е обхванал около 1 000 декара борова гора. 

Призори в полевия щаб в центъра на Нареченски бани се изготвя стратегията за деня. 20 пожарникари, над 50 горски рейнджъри, 40 войници и десетки доброволци вече са в планината. Армията в битката срещу стихията се осигурява от няколко пожарни, специализирани автомобили и булдозери на горските. Така - необходимата вода се качва до пожара с няколко камиона с резервоари. 

Пожарът в Родопите приближава Югово (ВИДЕО)

Вече цяла седмица на 1 400 метра между върховете Кълвачница и Божево име се води неравна битка с един от най-унищожителните пожари това лято. За разлика от други места, където е имало човешка намеса, тук пламъците вероятно са тръгнали от мълния. Планинският характер на района е предпоставка за такива, обяснява инж. Здравко Бакалов от Южноцентралното държавно предприятие.

„Наблюдаваме, че мълниите падат в райони, където има открити камъни или големи плочи от основната скала. Мълнията удря дървото и в рамките на 2-3 дни то тлее в корените и се разраства под земята”, обясни той.

В един момент огънят се показва, започва да пълзи, подхранван от дебелата над 20 сантиметра постеля от сухи листа, борови иглички и шишарки. Докато пламъците са долу, пожарът е низов. Обхване ли короната на дърветата - се превръща в опасен върхов, който за минути може да издигне гореща стена от пламъци.

На този етап всички следят с притеснение два огнени фронта. Единият се движи на изток, високо над село Югово. Пламъците обаче слизат като лавина по планинските улеи към селото. „Тук теренът е силно пресечен. На места наклонът достига до 35 градуса. Никакъв достъп няма, освен по въздух”, коментира инж. Бакалов.

Продължава борбата с пожарите в Рила и Родопите

В часовете преди обяд влагата и по-ниските температури държат огъня под контрол. Покаже ли се слънцето обаче, ниско в долината въздухът се затопля, започва да се издига мощно към билото на планината и светкавично разпалва затихналия огнен ад. При подобна ситуация огънят поглъща обширни горски пространства за секунди. Ако нямаш предварително обмислен път за бягство, си изгубен.

Със Здравко Бакалов Ники Василковски отиде на стръмния огнен фронт, който слиза от изпепеления вече параклис „Свети Пантелей” надолу към Нареченски бани. „Горенето приключва вече. Започва да пада жар по улеите. Когато вятърът създаде тяга и се обърне в посока към билото, пожарът става върхов”, обясни Бакалов.

Подхранен от пресен кислород, огънят мигновено изригва в бесни пламъци. Бързо е изпратен булдозер, който да изкопае просека от достъпната страна. На помощ идва и екип огнеборци от Димитровград, които започва да гаси огнищата. Дърветата пламват едно след друго. Пожарът все още е низов, но бързо се разпространява. В един момент чуваш мощен тътен. Страшно бумтене, което никой от хората, оказали се в близост до върхов пожар, не може да забрави.

Голяма част от боровите дървета около връх Божево име са над 100 години. Преди десетилетия са били използвани за промишлен добив на смола. В основата на всяко стъбло част от кората е свалена, за да се направи смолодобивна площадка. Насъбраната смола гори като бензин.

Безмилостната битка с огнения ад над Югово е тежка и продължителна. Най-ефективната борба с пламъците е по въздуха. 

„Има готовност летателна техника от Българската армия да помогне с потушаване от въздуха. Готовност има един хеликоптер, а други два са в наличност. Допълнително сме в консултации със съседни държави при необходимост да ползваме и допълнителна техника”, заяви министър-председателят Стефан Янев.