Частичното бедствено положение в селото остава

Пожарът над село Югово продължава да гори въпреки падналия рано тази сутрин дъжд. И днес десетки пожарникари, горски, войници и доброволци опитват да ограничат пламъците и да спасят населеното място.

Огнената стихия над Югово е локализирана, но не е потушена. Между скалите все още има тлеещи огнища, които вятърът разпалва. Това създава сериозен риск гората над населеното място да се запали отново. В късния следобед в гасенето се включи военен хеликоптер. Въпреки по-спокойната ситуация, бедственото положение не е отменено.

ЕКСКЛУЗИВНО: Николай Василковски в сърцето на пожара над Югово (ВИДЕО+СНИМКИ)

На този фон още една безсънна нощ е изкарала 80-годишната баба Елена. През нощта пожарът от билото се насочил към селото. Къщата ѝ е една от първите, заплашени от огнената стихия. „Страх, страх. Ако се подпали селото, отиваме. Огънят идва отвсякъде. Уж беше загасено - и там гори”, сподели Елена Цървуланова.

Проливният дъжд, който се изсипал над селото през нощта, успокоил, макар и за кратко, хората в Югово. „Мисля, че интензитетът ще е намален чувствително. Пожарът ще може да се атакува по-безопасно и вече с хора”, посочи кметският наместник на Югово Владимир Гаджуров.

 

 

Пожарът се развива в много труден терен с много пропасти. „От двете страни са високи скали. От огъня падат шишарки, отдолу в деретата, и палят отново. Има голямо струпване на суха паднала маса, дървета с години са падали там”, обясни началникът на „Аварийно-спасителен отряд“ в Пловдив гл.инспектор Димитър Бришимов.

И днес десетки доброволци помагат в изграждането на 8-километровата просека, която да защити селото от огъня. Над 50 военни ще се опитат да стигнат до скалите под билото, където се предполага, че има скрити действащи огнища.

Двама пожарникари пък катастрофираха край Бачково, бързайки да се присъединят към колегите си. Причина за инцидента станало неправилно изпреварване от страна на служебния автомобил. Един от огнеборците е пострадал и е откаран в болница. 

Повече гледайте във видеоматериалите.